IJsbergsla

Recepten

Konijnenslaatje met Belgische kaas

IngrediŽnten voor 4 personen:

4 konijnenbillen
1.5 dl zure room
100 g Pas de Bleu-kaas
4 plakjes Fagnarkaas
100 g paterskaas
1 krop ijsbergsla
2 pompelmoezen (roze)
2 eetlepels pijnboompitten

Bereiding:

De konijnenbillen gaarkoken, laten afkoelen en het vlees in reepjes verdelen.
De schimmelkaas gladroeren met de zure room.
De konijnenreepjes mengen met de in blokjes gesneden kazen en er de blauwe kaassaus doorscheppen.
Alles op een bedje van geschaafde ijsbergsla schikken en garneren met gefileerde partjes roze pompelmoes. Bestrooien met geroosterde pijnappelpitten en serveren.

Japanse salade

IngrediŽnten voor 4 personen:

1 krop ijsbergsla
500 g runderfilet (ossenhaas)
3 sjalotjes
1 eetlepel pijnboompitten
3 eetlepels ketjap (sojasaus)
6 cl sherry (droog)
1 cl wijnazijn (rood)
2 eetlepels honing (vloeibaar)
1 mespuntje gemberpoeder
1 teentje knoflook

Bereiding:

een marinade maken met de sojasaus, de sherry (of sakť), de wijnazijn, de honing, het gemberpoeder en het geplette teentje knoflook. Het vlees (in ťťn stuk) hierin leggen en ervoor zorgen dat alles goed bedekt is met de marinade. Afdekken en een nacht in de koelkast zetten.
Het vlees laten uitlekken, in een beboterde ovenschotel leggen en gedurende 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220 graden. Tijdens het bakken geregeld bedruipen met de marinade.
Uit de oven nemen en de braadjus in een kommetje gieten.
De kleingesneden ijsbergsla op een serveerschotel schikken, het vlees in dunne plakjes snijden en op de sla schikken. De jus over het vlees lepelen en bestrooien met fijngehakte sjalot en geroosterde pijnboompitten.