Asperge

Teelt

De teelt van asperges vindt in Nederland voornamelijk plaats in Noord-Limburg, Noord-Brabant en rond het Drentse Borger. De normale teelt loopt van eind april tot 24 juni, de feestdag van St. Jan. Nadat met de hand de aarde rondom de scheut voorzichtig is verwijderd, wordt de asperge met een speciaal mes gestoken. Omdat de zon de aspergekopjes verkleurt, wordt de oogst grotendeels 's morgens vroeg of aan het begin van de avond binnengehaald. Alles gebeurt met de hand. Op het land worden de asperges die gestoken worden in het water gelegd, om een goede kwaliteit te houden.

Er is natuurlijk een reden waarom het seizoen stopt op 24 juni. De aspergeplant heeft namelijk voldoende tijd nodig om verder te groeien en reserves aan te leggen voor het volgende seizoen.

Na de oogst wordt de witte asperge ongeveer 6 uur in schoon, koud water gelegd. Dit water wordt regelmatig ververst. Vervolgens wordt de asperge vakkundig gewassen, op maat gesneden en gesorteerd op dikte, kleur en kwaliteit. Daarna worden ze verpakt en gekoeld.

Groene asperges worden niet in water gekoeld, maar in een vochtige koelruimte. Vervolgens wordt de groene asperge op maat gesneden en gesorteerd. Vervolgens wordt de groene asperge ook op maat gesneden en gesorteerd.

Teeltschema
Jaar 1: zaaien in eind maart/april

Jaar 2: planten in eind maart/april

Jaar 3: eerste oogst in eind april/mei

Jaar 4: tweede oogst in eind april t/m juni

Tot jaar 12: oogsten in eind april t/m juni

Laatst bewerkt door: Jeffrey Schipper op 8-5-2008 12:09:02