Knoflook

Medicinale werking

medicinale toepassingen van knoflook:

 
Aandoeningen van longen en luchtwegen.
Knoflook is een middel dat het ophoesten van slijm bevordert.
Verder is het een zwak antisepticum voor de longen.
Ook zou knoflook een gunstige werking hebben op astma, bronchitis, (kink)hoest, griep, keelpijn, longemfyseem, tuberculose, en difterie. De verklaring is dat knoflook bloed naar de slijmvliezen trekt, zodat het bloed een genezende werking heeft.
 
BacteriŽle infecties.
Knoflook helpt, volgens de diverse literatuur, tegen:
Staphylococcen (etterverwekkende bacteriŽn), Streptococcen (veroorzaken ettering en ontstekingen, Brucella (veroorzaakt een ziekte die men brucellosis noemt en Cholera.
In 1858 constateerde Louis Pasteur al, nadat hij knoflook in een petrischaaltje had gedaan dat de omringende bacteriŽn werden verwoest.
 
Hart- en vaatziekten.
Knoflook schijnt een goede invloed te hebben op hart- en vaatziekten, zoals:
atherosclerose (aderverkalking).
hoge bloeddruk (hypertensie).

Angina pectoris (pijn in de hartstreek).
Bloedsomloopstoringen, zoals trombose, embolie,  ischemie, hartzwakte, versnelde hartwerking, vaatkramp, spataderen en aambeien, gangreen en arteriosclerose.
Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend, bloeddruk- en cholesterolverlagend.
Knoflook wordt dan ook aangeraden als geneeskrachtig middel. Als u graag op een natuurlijke en lekkere manier uw bloeddruk wilt verlagen, dan is het eten van veel knoflook zeker aan te raden.

De bloedstollingstijd wordt door regelmatige inname van knoflook of de olie ervan met 20 tot 30 % verlengd.
 
Virusinfecties.
Griep, verkoudheid en keelontsteking. Het voorkomt dus griep en is in het algemeen werkzaak tegen virussen.
 
Schimmelinfecties.
 
Spijsverteringsstelsel.
Knoflook kan ook een gunstige invloed hebben op een zwakke maag, misselijkheid, braken en het zou een preventieve werking hebben op maagkanker. Ook infecties van mond- en keelholte en paradentose (chronische ontsteking van het weefsel om tanden en kiezen met als gevolg terugtrekking van het tandvlees).

Darminfecties:
Dysenterie, een vooral in tropische landen ernstige ziekte van de dikke darm. Darmparasieten, zoals spoelwormen.
Paratyphus, Darmcatarre, zoals enteritis (darmslijmvliesontsteking, gekenmerkt door buikpijn en koorts met diarree) en colitis (ontsteking van de dikke darm).
Slechte spijsvertering, gisting in darmen, winderigheid, diarree, buikkramp, opgeblazen gevoel.
 
Ook is een knoflook een wormmiddel. Extracten van knoflook worden gebruikt tegen bv. aarsmaden, meestal in de vorm van zetpillen.
 
 
Uitwendig:
Vers knoflooksap: Als kompres heeft Knoflook bacteriedodende en wondhelende eigenschappen. Wordt ook gebruikt bij abcessen. Geraspte knoflook wordt tegen schimmels, wratten en eksterogen gebruikt.
 
Verder wordt nog vermeld:
Diabetes, vergiftiging van lood en andere zware metalen, nicotinevergiftiging, verminderde urineafscheiding, oedeem (vochtophopingen) in benen, nierstenen, reuma, arthritis, jicht, oorinfecties, infecties in het algemeen en algemene zwakte, zweetbevorderend, knoflook verhoogt de activiteit van de schildklier (bevat oa een geringe hoeveelheid jodium). Hierbij wordt de schildklieractiviteit verhoogt door een kleine dosis knoflook en een hoge dosis verlaagt de activiteit.
Ook heeft knoflook cholagoge en choleretische eigenschappen.
Dat betekent dat de galstroom van de galblaas naar de darm bevorderd wordt en de galvorming zelf wordt gestimuleerd.
 

Knoflook verhoogt de strijdbaarheid van het immuunsysteem. Het zou met name mee kunnen helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten kanker zoals borst- maag-, darm- en huidkanker.
Wetenschappers vermoeden dat de positieve werking van knoflook onder andere te maken heeft met de stimulatie van de activiteit van een leverenzym voor plaatselijke en algehele ontgifting van het lichaam. Bij effectieve doses treden geen bijwerkingen op. Momenteel houden wetenschappers zich zelfs bezig met onderzoek van knoflook als middel tegen AIDS, ME en andere ziekten van het immuunsysteem.
 
Argentijnse wetenschappers ontdekten dat hoofdluizen een hekel hebben aan de geur van knoflook.
 
Ongewenste bijwerkingen:
Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan maagklachten geven en ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch!
Knoflook dient niet te worden gebruikt tijdens de zwangerschap, lactatie, maagzweer en bij allergie voor knoflook.
 
Personen die snel bloedarmoede (anemie) ontwikkelen kunnen beter zeer matig of zelfs beter gťťn knoflook gebruiken. Knoflook remt de genezing van bloedarmoede! Knoflookextract kan het effect van antistollingsmiddelen en van antidiabetica versterken!
 
Bij aanleg voor bloedingen; 5 dagen vůůr een operatie het gebruik van knoflookpreparaten stoppen. De bloedstollingstijd wordt verlengd met 20 tot 30% (hetgeen eveneens invloed kan hebben op bv. de menstruatie).
 
Onschuldige bijwerkingen:
adem- en lichaamsgeur, allergische reacties, misselijkheid, winderigheid, zuurbranden.