Lychee

Algemeen

De lychee is de vrucht van een tot 30 meter hoge boom met een dichte, brede kroon.
De lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 centimeter doorsnede met een opvallende rode schil. Deze voelt enigszins leerachtig aan en licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel is glazig wit, van stevige structuur en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig (kruidig)zoet van smaak en is te vergelijken met de muskaatdruif. De lychee 'kraakt' enigszins bij het kauwen.

De lychee is verwant aan de ramboetan (minder sappig en zoet, maar wel steviger), de kapoelasan, de korlan, de knippa, de pitomba, longan en de aki. Deze vruchten behoren tot de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De familienaam is te danken aan de alkalische stof saponine, die uit de zaden kan worden gewonnen en tot zeep kan worden verwerkt.