Morichepalm

Algemeen

De morichepalm is een vrucht van de gelijknamige 35 meter hoge palm met een kroon van uitgespreide, donkergroene, waaiervormig ingesneden, in omtrek afgeronde bladeren met een diameter van 4 meter. De stam is tot 60 centimeter dik en ringvormig gesegmenteerd door de knopen van afgevallen bladeren.

De vruchten zijn 5 tot 7 centimeter groot en ovaal van vorm. Het uiteinde is enigszins ingedeukt en bedekt met een zwarte, dikke punt. Aan de basis blijven de drie tot vijf driehoekige, hard geschubde, glanzend bruine kelkbladeren behouden. De schil lijkt op een slangenhuid en bestaat uit overlappende, kleine, ruitvormige, geel- tot roodbruine, sterk glanzende, harde schubben die aan de rand en aan de punt donkerder van kleur zijn en in het midden met een donkere lengtegroef zijn bezet.

Het vruchtvlees is gelig tot oranje van kleur, tot 5 millimeter dik, taai-vlezig, enigszins vezelig en zurig-zoet van smaak. Het is olierijk en bevat veel vitamines. De enkele pit is eivormig, houtig, licht gerimpeld, bruin van kleur en circa 4,4 bij 3 centimeter groot.