Papaja

Algemeen

De papaja is de vrucht van een meloenboom en wordt ook wel boommeloen genoemd. De papajaboom komt oorspronkelijk uit de dalen van Noord-Andes. De boom kan tot zes meter hoog worden. De stam is hol, de bladeren zijn groot en vingervormig. Er zijn verschillende soorten papaja’s.

De vrucht is rond tot ovaalvormig, ongeveer 15 à 20 centimeter lang. Het gewicht van een – in Nederland verkochte - papaja kan variëren van 300 tot 500 gram, alhoewel de vruchten 6 kilo zwaar kunnen worden. Papaja’s van dit gewicht worden echter niet geëxporteerd. De papaja heeft een gladde, dunne schil, die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar geel-groen-gevlekt. Een rijpe papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, geurt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt meloenachtig.

Het vruchtvlees van de papaja bevat geen vruchtzuren, met als gevolg een zeer zoete smaak. In het midden van de papaja bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met een gelei-achtige massa en zwarte pitjes, die niet meegegeten worden. De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten.

De vruchten moeten geoogst worden als het rijpingsproces net is begonnen, en te vroeg geplukte papaja’s kunnen niet meer narijpen. Het zijn kwetsbare producten voor de export.