Djamboe bol

Algemeen

De djamboe bol, Maleisische rozenappel of Maleisische wasappel is een vrucht van een groenblijvende, diep vertakte tot 25 meter hoge boom met een kegelvormige, dichte kroon. De overstaande, leerachtige bladeren zijn ovaallangwerpig, toegespitst, gaafrandig en 12 tot 40 bij 5 tot 20 centimeter groot. De bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en glanzend. De bladstelen zijn 0,5 tot 2 centimeter lang. De bloeiwijzen ontspringen uit de stam en dikke takken (cauliflorie) en bevatten tot 12 bloemen. De violette of donkerrode bloemen bevatten zeer vele, opvallende meeldraden in dezelfde kleur als de hele bloem.

De vruchten zijn peervormig en 5 tot 10 bij 2,5 tot 7,5 cm groot. Aan het uiteinde van de vruchten zit een inkeping, waar vroeger de kelk zat. De dunne schil is glad, glanzend en wordt rijp roze, bruinrood of felrood. Het witte, matig sappige vruchtvlees is mild zoetzuur, appelachtig en weinig aromatisch van smaak. De vruchten worden als handfruit gegeten of worden verwerkt in compotes. Op Puerto Rico wordt van de vruchten wijn gemaakt.