Carambola

Algemeen

De carambola of sterappel is een opvallende, gele vrucht. Dwars doorgesneden is ze stervormig met vijf duidelijke armen. De vrucht is stevig en krokant met een aangename fris-zure smaak. Rijpe vruchten kunnen rauw gegeten worden, alhoewel de schil soms spijsverterings-problemen geeft. Vaak worden de vruchten verwerkt in fruitgebak. In Zuid-Oost AziŽ worden de vruchten ook gebruikt om metalen voorwerpen te reinigen en om vlekken te verwijderen. Een familielid van de carambola, de blimbing (Averrhoea bilimbi) produceert gelijkaardige groene vruchten die gebruikt worden als groente en in chutney's.

De vruchten zijn rijp groenig tot donkergeel van kleur. De tot 9 bij 15 centimeter grote, in omtrek ovale vrucht heeft vijf of zes scherpe, hoekige ribben; een dwarsdoorsnede van de carambola lijkt op een ster. De schil is glad en wasachtig. Het vruchtvlees is stevig en sappig en lichtgeel tot donkergeel van kleur. De vruchten zijn pitloos of bevatten 12 millimeter grote zaden. De carambola smaakt zuur tot zoetzuur.