Cherimoya

Algemeen

De cherimoya is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en IsraŽl) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de jamaica-appel genoemd.

Het is een in droge tijden bladverliezende struik of kleine boom, die 9 meter hoog kan worden. De bladeren zijn alternerend, enkelvoudig, langwerpig en zijn 7 tot 15 centimeter lang en 6 tot 10 centimeter breed. De plant werpt meerdere malen per jaar zijn bladeren af waaronder in de lente. De bloemen groeien in kleine clusters, en zijn 2 tot 3 centimeter breed, met zes bloemblaadjes en zijn geel-bruin van kleur met vaak paarse puntjes in de basis.

De verzamelvruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerping en hartvormig, 10 tot 20 centimeter lang en met een diameter van 7 tot 10 centimeter, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet.

Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en BelgiŽ op markten, in supermarkten en in toko's verkocht. In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de cherimoya gemaakt.
De vrucht wordt ook wel Jamaicaanse appel genoemd.

Laatst bewerkt door: onbekend op 15-2-2008 12:16:09