Jaboticaba

Algemeen

De jaboticabo is de vrucht van een van de meest opvallende fruitbomen uit de tropen. De stam en de takken kunnen van de wortels tot aan de kroon volledig bedekt zijn met kleine, cauliflore, witte bloemen en later met bessen. De bomen dragen vruchten als ze tussen de 8 en 15 jaar oud zijn.

Het is een tot 12 meter hoge groenblijvende, struikachtige boom met een sterk vertakte, brede kroon en een schilferige schors. Jonge bladeren en twijgen zijn behaard. De tegenoverstaande bladeren zijn leerachtig, glanzend donkergroen, gaafrandig, ovaal, 1,5 tot 10 bij 1 tot 2 centimeter groot en hebben een korte, behaarde bladsteel.

De vruchten zijn ronde of ovale, 1,5 to 4 centimeter grote bessen met een gladde, glanzende, rijp violette tot zwartpaarse schil. Aan de onderkant blijven de vier kelkbladen behouden. Het vruchtvlees is zacht, sappig, glazig-wit of roodachtig van kleur en smaakt zoet of soms zuur. De bessen bevatten 1 tot 5 zaden die tot 1,2 centimeter lang worden.

Andere verwante, sterk gelijkende soorten die minder vaak worden gekweekt, zijn Myrciaria jaboticaba, Myrciaria trunciflora en Myrciaria tenella. Deze soorten worden ook met de benaming jaboticaba aangeduid. Er komen van deze 4 soorten ook weer hybrides voor.