Knippa

Algemeen

De knippa is de vrucht van een fruitboom uit de zeepboomfamilie Sapindaceae. De langzaam groeiende boom is tot 25 meter hoog en heeft een tot 1,7 meter brede stam met een gladde, grijze schors en uitgespreide takken. Jonge takken zijn roodachtig. In droge tijden kan de boom zijn blad verliezen. De samengestelde, afwisselend geplaatste bladeren worden 15 tot 20 centimeter lang.

De plant wordt geteeld voor zijn ronde of ovale en circa 4 centimeter grote vruchten die in trossen groeien. De vruchten rijpen gedurende de zomer en lijken enigszins op de lychee uit dezelfde plantenfamilie. De dunne, gladde, groene, leerachtige schil kan met de hand verwijderd worden waarna het geelachtige of zalmkleurige, doorschijnende, sappige vruchtvlees tevoorschijn komt.

Het weinige vruchtvlees zit vast aan een grote, gelig-witte, ovale pit. Deze pit heeft een witte kern. De smaak van het vruchtvlees varieert van zuur tot zoet. Er wordt geprobeerd om rassen met kleinere pitten en meer vruchtvlees te ontwikkelen.