Nieuw YouTube-kanaal over voeding en gezondheid
Voedingskundige Juglen Zwaan van aHealthylife is sinds kort te vinden op YouTube. Op zijn kanaal aHealthylifeNL plaatst hij regelmatig filmpjes met informatieve interviews, tips, reviews over voeding en gezondheid. aHealthylife is een kennisplatform waarop onderbouwde informatie wordt gedeeld over voeding en..... 0 reacties


Bouquet Fruits
'Zeg het met fruit'
Om zijn studie te betalen, richtte de jonge Marokkaan Sami Aatita in januari 2017 Bouquet Fruits op. Het bedrijf was meteen een succes en vandaag de dag heeft de in Casablanca gevestigde onderneming 10 mensen in dienst. Sami leidt het bedrijf samen met zijn vader.Bouquet Fruits maakt op bestelling..... 0 reacties


Stapeltjes eten, nieuwe trend op Instagram
Een nieuwe manier om op te vallen met je Instagram account is om Jengatorens te maken van eten. De trend is op het gelijknamige spel geÔnspireerd. De regels zijn simpel: de toren moet zo hoog en zo mooi mogelijk worden..... 0 reacties


Nungu, een exotische fruitsoort uit Tamil Nadu
India: Waar is de ijsappel gebleven?
Er zijn volop seizoensproducten beschikbaar, zoals mango's en kokosnoten maar de exotische nungu is tegenwoordig maar moeilijk te vinden. De nungu heeft een zwarte, harde schil en doorzichtig geleiachtig vruchtvlees dat een heerlijk zoete smaak heeft. Nungu's, die ook wel ijsappels worden genoemd, zijn..... 0 reacties

Tien tips voor een spannend glas water
De oplossing voor een warme zomerdag wanneer men aan iets verfrissend toe is. De hele dag water drinken is ook zo saai. De oplossing hiervoor is water met een smaakje. Door water op smaak te brengen met fruit en kruiden wordt het glas water opeens spannend. Hierbij tien tips om te variŽren tijdens warme..... 0 reacties

Genummerde bes
Een lezeres van de Internetgazet in de Colruyt had een opmerking over blauwe bessen, die waren verpakt in een plastic doosje. Op een van de bessen stond een getal alleen op diť bes, niet op de andere in het doosje. Hoe komt zo'n getal op die bes vroeg ze zich af? Het antwoord kwam van Colruyt: "Op de doosjes..... 0 reacties


Rijksmuseum en Philips benadrukken belang van groenten en fruit
Het mysterie van het ontbrekend fruit
Een campagne van Philips heeft de bezoekers van het Rijksmuseum verrast. In de 'Dutch Masterjuices' campagne werkt het bedrijf samen met het Rijksmuseum om mensen bewust te maken van een gezonde levensstijl. In de onderstaande video is te zien dat groenten en fruit plotseling verdwijnen uit de schilderijen...... 0 reacties

Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
Vlees, aardbeien, brood, koekjes, melk, bananen en slaLinkedin..... 0 reacties


Joe Spano, Mucci Farms, over de uitbreiding in de VS
"We willen dichter bij de klant staan"
De eerste fase van de uitbreiding van de kassen van Mucci Farms in Huron, Ohio is voltooid en de oogst zal in mei beginnen. Joe Spano, Mucci Farms: "Voor de eerste fase hebben we gekozen voor trostomaten, omdat dat een van de producten is waar het meest vraag naar is." De nieuwe faciliteit is uitgerust met..... 0 reacties

Nieuwe Duitse databank online over vergeten groenten
Welke groentensoorten zijn in de afgelopen 150 jaar van de markt, uit de tuinen en van onze borden verdwenen? Informatie daarover en foto's van circa 7.000 oude groentensoorten zijn nu in een databank beschikbaar.Deze internetsite moet vergeten groenten weer onder de aandacht brengen en biedt hulp bij de..... 0 reacties

Varieer met groenten en fruit op de barbecue
Nu er weer zomerse temperaturen aankomen, kan de barbecue ook weer tevoorschijn worden gehaald. Niet alleen vlees en vis zijn geschikt om te barbecueŽn maar groenten en fruit kunnen ook prima gebarbecued worden. Gezondheidsnetheeft het fruit op een rijtje gezet dat goed op de barbecue past. Ook heeft de..... 0 reacties

Nieuw b2b platform voor VLAM
VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, wil de horecasector en de handel nauwer betrekken bij zijn acties en investeert daarom onder meer in een nieuw communicatieplatform, www.versondernemer.be. Het is een winst voor alle betrokkenen.Hoe evolueert het consumptiepatroon van de Belg thuis en in..... 0 reacties


Instagram Japan
Japanner snijdt fantastische creaties uit groenten en fruit
De Japanner Gaku heeft het fruitkerven tot een ware kunst verheven en maakt creaties die iedereen versteld doen staan. Hoe krijgt hij dit voor elkaar? En waarom kiest hij voor zo'n vergankelijk materiaal? Niemand weet het...Deze beeldhouwwerkjes van groenten en fruit zijn geometrisch perfect. In zijn..... 0 reacties

Wasabi in een kas telen
Japanse Wasabi is een van 's werelds zeldzaamste en meest waardevolle exotische groenten en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele gerechten zoals sushi, sashimi en sobanoedels. De plant is deels een waterkruid dat zich langs de randen van bergstromen in Japan heeft ontwikkeld. De specifieke koude..... 0 reacties


"Kinderen weten niet meer hoe echte aardbeien smaken"
Annabelle Delaval en Arnold Weislo schrijven kookboeken om mensen aan te moedigen meer verse groenten en fruit te eten. De boekenreeks is getiteld 'Que faire de simple'. Annabelle denkt dat maar heel weinig mensen genoeg verse groenten en fruit consumeren. "In onze huidige maatschappij is slechte voeding een..... 0 reacties

Handige truc om appel vers te houden
Stukjes appel zijn een handige snack om mee te nemen of mee te geven aan kinderen. Het nadeel is dat de appel verkleurt als deze eenmaal is geschild. Eleanor Hill, een Australische moeder, heeft een oplossing gevonden tegen het verkleuren van de appel. Eleanor heeft zich laten inspireren door avocado's. Om..... 0 reacties


Prei wassen doe je zo
Prei kun je aan veel gerechten toevoegen. Hoe je prei het beste kunt schoonmaken is te zien in onderstaand..... 0 reacties


Japanse chef wordt artiest
Een gezonde kijk op AGF-kunst
De Japanse chef-kok Takehiro Kishimoto ziet groenten en fruit als een schildersdoek. Zijn penseel is een mes.De creaties van Takehiro zijn te bewonderen op zijn extreem populaire Instagramaccount, waar hij radijsjes, avocado's en heel veel andere producten omtovert tot de mooiste kunstwerken.Neem hier een..... 0 reacties

"Voorkomen verspilling klasse 2 niet alleen ethische kwestie"
Op een planeet die geteisterd wordt door extreme weersomstandigheden en klimaatverandering is "het voorkomen van het weggooien van misvormde groenten en fruit niet slechts een ethische kwestie, maar ook een kwestie van natuurlijke hulpbronnen". Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde..... 0 reacties


Waarin onderscheiden aardappelen zich van zoete aardappelen?
Aardappelen en zoete aardappelen stammen beiden oorspronkelijk uit Amerika, horen tot de knolgewassen en zien er soortgelijk uit. Botanisch gezien zijn ze echter niet aan elkaar verwant, meldt 'Verbraucherzentrale SŁdtirol'. De aardappel (Solanum tuberosum) is een nachtschadegewas, de zoete aardappel..... 0 reacties


De beste hybriderassen op een rij
Ben jij al een paar van deze nieuwe smakelijke producten in de supermarkt tegengekomen?Laten we beginnen met Badger Flame. Deze biet is feloranje en werd ontwikkeld door een professor van de Universiteit van Wisconsin-Madison die een zoet bietenras met een milde smaak wilde creŽren dat bij kinderen in de..... 0 reacties

Assam, India
Nieuw ontdekte plant heeft potentie als tuinbouwgewas
De in 2012 ontdekte plantensoort Smilax sailenii kan mogelijk ontwikkeld worden als tuinbouwgewas. De plant die tot de Smilacaceae-familie behoort, werd ontdekt door boswachter Jatindra Sarma in het Indiase district Karbi Anglon. De ontdekking is gepubliceerd in de laatste editie van het..... 0 reacties

Voorouder sinaasappel had dikke schil en was zuur
De voorouder van de huidige sinaasappel komt uit het zuidoosten van de Himalaya. Al acht miljoen jaar geleden groeide het fruit in het gebied tussen het huidige China, India en Birma. Dat blijkt uit nieuw genetisch onderzoek naar de stamboom van de citrus. De huidige sinaasappel en de oerouder leken weinig..... 0 reacties

Franse telers voeren MRL-vrij predicaat in
Franse AGF-telers hebben aangekondigd een nieuwe predicaat te lanceren dat garandeert dat hun producten nauwelijks residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Alle groenten en fruit die minder dan 0,01 mg residuen per kilo bevatten, mogen het logo dragen.De testen worden uitgevoerd in de laboratoria van..... 0 reacties

Sadra maakt muziek met fruit
De Dordtse muzikant Sadra Hemantie heeft een voorliefde voor kiwi. "Op school leerden we hoe je een lampje kon laten branden met een aardappel. Met die kennis ben ik met alle fruitsoorten gaan experimenteren. Mijn favoriet is uiteindelijk de kiwi. Daar zit echt een supermooi geluid in. Mijn nieuwe album gaat..... 0 reacties


Foodblogger kookt met Zeeuwse "exoten"
Zeeuwse telers zijn volop bezig exoten te 'temmen'. Zo is er inmiddels de zoete aardappel uit Tholen, de sojaboon uit Zeeuws-Vlaanderen en kortgeleden kwam de kidneyboon uit Aardenburg daarbij. Foodblogger en diŽtist Martine Ridderhof uit Sint-Annaland blogt onder de naam 'Zeeuwse foodie' over haar leven..... 0 reacties

Letland heeft beste klimaat voor bessenteelt
"Er is geen beter klimaat voor bessenteelt", vertelt Ilze Sauökina, bessenkweker bij Very Berry uit Letland in horecaplatform Entree. Op het bedrijf in het noordoosten van Letland worden sinds 1997 onder andere blauwe bessen en cranberries geteeld. De bessen zijn voller en groter dan de exemplaren in..... 0 reacties


Broccoli niet besteed aan parkiet
De vogel uit de onderstaande video heeft niet zoveel zin in broccoli. Zijn baasje probeert het een aantal keren aan te bieden maar de vogel laat duidelijk blijken er niet van gediend te..... 0 reacties


Groenteninspiratie van Drs. P
De vaste kookrubriek in Trouw wordt al jaren verzorgd door Karin Luiten. Voor de komende vier weken laat zij zich inspireren door Knolraap en lof, schorseneren en prei. "Vier afleveringen lang wijd ik me aan het fameuze lied van Drs. P. Uiteraard met vier bijpassende recepten. Opdat deze groenten net zomin..... 0 reacties

Lidl op bezoek bij teler Kees van Blijderveen
Lidl is langsgegaan bij appelteler Kees van Blijderveen. De teler heeft een areaal van 70 hectare appelen en peren. Met het filmpje wil Lidl aan haar klanten laten zien waar de appelen vandaan komen. Het verhaal achter een product speelt een steeds grotere rol bij de consument en hier proberen steeds meer..... 0 reacties


Meer energie door blauwalg bij het ontbijt
"Spirulina vindt gretig aftrek in FrankrijkĒ
Eric Constans produceert spirulina. Deze blauwe algensoort is rijk aan proteÔnen, vitaminen en mineralen en is goed voor het hele lichaam. De Fransman begon met de productie van spirulina in februari 2017.De Spirulina wordt in grote bassins geteeldGat in de marktEric: "De zaken gaan goed. Mijn klanten zijn..... 0 reacties


Avocadonut?
..... 0 reacties


Hier is ie dan ... de mango-avocado!
Op sociale media doet een 'nieuwe' fruitsoort de ronde die de mango-avocado genoemd wordt en nog zachter zou zijn dan de beide andere fruitsoorten.Heru Andriyono, eigenaar van Fresh Mangoes, legt uit dat de mango-avocado op dezelfde manier geschild en gegeten wordt als een avocado. Hij benadrukt dat het hier..... 1 reacties

Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers.Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe: van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In..... 1 reacties

Stijgend aanbod aan groentenaroma's
De multiculturele samenstelling van de Europese bevolking en de opkomst van millennials zorgen voor een groter belangstelling voor groentensmaken. Dat werd duidelijk op recente ingrediŽntenvakbeurs FIE in Frankfurt. Denk daarbij aan komkommer, spinazie, broccoli en - een favoriet -, rode bieten. Voorheen..... 0 reacties

Zoals 0,5% fruit in een product
"Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
Test Aankoop zet zich in voor een correcte etikettering van de verpakking van voedselproducten. Meerdere onderzoeken van de consumentenorganisatie hebben al aangetoond dat fabrikanten consumenten trachten te misleiden door bijvoorbeeld te goochelen met mooie fruitjes op de verpakking terwijl er maar 0,5%..... 0 reacties

Trends in het Verenigd Koninkrijk
Super foods, paarse producten en flexitarisch eten: wat waren de voorspelde trends voor 2017, welke zijn hiervan uitgekomen, en wat zijn de verwachte trends voor 2018? Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt hier de balans op met een blik op het nieuwe jaar.Terugblik op 2017Een jaar..... 0 reacties


'Gouden aardappel' rijk aan vitamine A en E
De 'gouden aardappel' uit ItaliŽ: een fel geelvlezige kleur, rijk aan vitamine A en E en deze eigenschappen blijven behouden tijdens het bereiden. Onlangs werd een onderzoek gepresenteerd over deze aardappel, die van grote waarde is voor genoemde vitaminen. Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie..... 0 reacties


Koen Verhagen, Slowd
"Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
Tholen - Verse groenten, fruit en kruiden produceren het natuurlijke gas etheen om te rijpen. Vooral bananen en avocado's scheiden veel etheen uit, wat het rijpingsproces van andere groenten- en fruitsoorten kan versnellen. Slowd ontwikkelde daarom een consumentenproduct met adsorberende korrels om op die..... 0 reacties

'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
Informatiedatabase Veggipedia, met weetjes over groenten en fruit zoals voedingswaarde, bereidingstips, bewaaradviezen, is uitgebreid met de producten Paarse Spruiten en Kalettes.De informatie over deze 'upcoming' producten is aangeleverd door Vers van de Teler, het (online) platform van Telersvereniging Van..... 0 reacties


Mogelijkheden met paarse AGF
Ultra Violet is Kleur van het Jaar 2018
De kleur paars is door Pantone uitgekozen tot kleur van het jaar 2018. Pantone is een Amerikaans bedrijf dat verantwoordelijk is voor het publiceren van kleurcoderingen. Specifiek gaat het volgens Pantone om de kleur "Ultra Violet". Elk jaar kiest Pantone een kleur uit, die een symbool moet zijn voor..... 0 reacties


Statistieken appelen en peren in Nederland van 1997-2017
Cox stond 20 jaar geleden nog in de top 3 appelen
De afgelopen jaren is het areaal van appelen enorm gedaald. Het perenareaal heeft een enorme stijging ondervonden. Er was een moment dat het totale areaal van zowel de appelen als peren vrijwel gelijk was. Dat was in het jaar 2011. Daarna gingen beide producten weer hun eigen weg, zoals je ziet in de..... 1 reacties

Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas
Lekker, een grote portie verse ananas. Alleen begint na een paar happen vaak je tong te prikkelen en voelt je gehemelte rauw aan. Wij leggen uit hoe dat komt. Ananas is rijk aan bromelaÔne, een enzym dat in een hoog tempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk ananas bijt, start dit proces onmiddellijk...... 0 reacties


De West-Indische avocado: een rijzende ster op de avocadomarkt
De West-Indische avocado, ook wel tropische avocado genoemd, lijkt met zijn gladde groene schil totaal niet op de Hass avocado, die goed is voor 95% van de wereldmarkt.De Dominicaanse Republiek is de op ťťn na grootste avocadoproducent ter wereld maar komt als exporteur van deze exoot slechts op een..... 0 reacties


Nieuwe tomaten met meer antioxidanten
Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong (HKU) en het Institut de Biologie Molťculaire des Plantes (CNRS) in Frankrijk hebben samen een manier gevonden om tegelijkertijd het gehalte vitamine E in tomaten te verzesvoudigen en die van het provitamine A en lycopeen te verdubbelen.(van links) Dr. Wang..... 0 reacties


Nicoline Vaalburg, Boer Ted/Vaalburg:
"Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
Tholen - Boer Ted zet zich altijd flink in om knolselderij te promoten. Hun jaarlijkse snertevent is inmiddels een bekende traditie. Media weten het bedrijf te vinden en zelf posten ze regelmatig over hun activiteiten op social media. Samen met de extra aandacht van consumenten voor voeding en gezondheid..... 0 reacties

GGO appelen nu ook in Amerikaanse supers
Arctic appelen zullen de komende weken hun debuut maken in supermarkten in de hele Verenigde Staten. Het bedrijf achter het ras, Okanagan Specialty Fruits, zal deze appel als gesneden product op de markt te brengen omdat het ras na het snijden niet verkleurt. Het bedrijf hoopt dat consumenten voor het..... 0 reacties


Red Season, biologische aardbei met een houdbaarheid van 10 dagen
De productie van aardbeien kan niet alleen 'biologisch' genoemd worden vanwege de vereiste certificaten, maar ook omdat het fruit geen extra behandeling nodig heeft. We zijn in AlbaniŽ, op de Balkan, niet ver van de zee. Drie Italiaanse ondernemers startten er een groot bedrijf waar ze op 40 hectare..... 0 reacties

Aart Blom,
"Gieser Wildeman een echte ambacht"
Gieser Wildeman peren zijn een echte ambacht aan het worden. Het is een kleine peer waardoor het extra werk kost bij het plukken en sorteren. Hij levert ook niet zoveel kilo's, dus het is een relatief dure teelt. De Gieser Wildeman vind je volgens Aart Blom van FruitPartners Blom nergens in Europa. "Het is..... 0 reacties


KCB Afstemmingsdag in Geldermalsen
Weinig kwaliteitsproblemen met appelen in seizoen 2016/2017
Tholen Ė Op 19 oktober vond de KCB Afstemmingsdag plaats in Geldermalsen. Hier kwamen keurmeesters van de KCB samen om te discussiŽren over de kwaliteit van appels en peren. De afstemmingsdag werd geleid door Fred Jacobs, Specialist praktijk van de KCB en verantwoordelijk voor de trainingen en opleidingen en..... 0 reacties