Geen heldere regelgeving
Zijn zongedroogde tomaten daadwerkelijk in de zon gedroogd?

Hebben zongedroogde tomaten echt wel in de zon gelegen? De Keuringsdienst zocht het uit. Klopt het beeld van felrode tomaatjes die heerlijk liggen te bakken onder de mediterrane zon wel?

Geen specifieke regels
Het is misleiding als producenten hun tomaten 'gedroogd' noemen als dat niet zo is, stelt de NVWA. Heldere regelgeving over het vermelden van een specifieke droogwijze, zoals in de zon of in de oven, ontbreekt echter. Mag een tomaat zongedroogd heten als deze 'maar' voor 50% in de zon gelegen heeft? Er is geen duidelijk antwoord op. Half- of semigedroogde tomaten zijn wel eerder uit de zon geschept. Saclŗ Italia bakt hun tomaatjes in de zon (in het Italiaanse bergstadje Asti), maar ze hebben ook een minder droge ovenvariant, vertelt een woordvoerder.

Verschrompelen op de boerderij
Er zijn inderdaad gebieden in ItaliŽ, Spanje en TunesiŽ waar zogenaamde tomaten-droogboerderijen te vinden zijn. Eerst worden de tomaten in tweeŽn gesneden en in een schoonmaakbad gelegd. Na een week zonnebaden is zo'n 90 procent van de originele tomaat verdampt. De smaak wordt daardoor extra geconcentreerd en dit proces maakt tomaten langer houdbaar.

Bron: NPO3