2,3 miljoen kg voeding gered in drie jaar
"Geredde" versproducten krijgen tweede kans

Het vinden van een goede balans in gezonde voeding bij consumenten krijgen en het minimaliseren van voedselverspilling kan zowel een barmhartige als zakelijke rol hebben. Er is nu echter een plek voor groenten en fruit die te klein zijn en komkommer die te krom zijn. Steeds meer mensen gebruiken 'lelijk' voedsel om deze een nieuwe bestemming te geven. 

Voedselverspilling reduceren 
Hungry Harvest (HH) is geen liefdadigheidsinstelling, hoewel hun insteek wel barmhartigheid is. Ze zien zichzelf als een "bron", zo zegt Stacy Carroll van Hungry Harvest. Het is een leveringsbedrijf dat geredde voeding dat van het teeltbedrijf naar de consument brengt met als doel voedselverspilling en honger te stoppen. Goede voeding wordt verkwist terwijl mensen in het land lijden onder voedselonzekerheid. HH gebruikt dan ook een probleem om een ander probleem op te lossen. Het bedrijf werd zo'n drie jaar geleden in Baltimore opgericht en op dit moment hebben ze ongeveer 2,3 miljoen kg voedsel gered dat anders weggegooid zou worden door hun afwijkende grootte, kleur of vorm. De visie van de oprichter van het bedrijf was "waarom nemen we geen afgekeurde voeding en geven deze aan mensen die gewoon (gezond) willen eten," vertelt Carroll. Meer winst voor telers
Het bedrijf is nu aanwezig in Baltimore, Philladelphia, Washington DC, Mayland, het zuiden van Florida sinds 12 januari ook in Raleigh-Durham. "Mensen zijn erg blij dat ons bedrijf ook naar hun omgeving komt. Telers zijn vaak wat hulp nodig om een betere winst op hun totale oogstopbrengst te behalen," zegt Carroll. En daarnaast helpt het ook aan de voedingsbehoeftes van de lokale inwoners te voldoen. 

Verschillende groottes dozen 
Het klantenbestand is gevarieerd: "Onze gemiddelde klant kan iedereen zijn met Ä12 en een adres," vertelt Carroll. De kleine dozen met tot 4,5 kilo aan verse producten kost tussen de Ä12 - Ä22,8, grotere dozen kosten tussen de Ä19,5 -Ä33 en onze Super dozen tussen de Ä28,5 - Ä41. In de dozen kunnen verschillende bladgroenten, twee tot drie soorten groenten, twee tot drie soorten fruit en wat Carroll een 'verassingsitem' zitten, zoals een avocado of dragonfruit. In elke doos zitten recept waarmee consumenten gezonde recepten kunnen bereiden. Ze zegt dat kinderen dolblij zijn als de dozen worden geleverd en daardoor graag de producten in de doos willen eten. Vorige week bevatten de dozen onder andere verschillende kleuren paprika's, artisjokken, paksoi en pastinaak, hoewel dit iedere week anders is. Scholen en leerlingen hebben er baat bij
Door samen te werken met scholen krijgen ook leerlingen meer gezonde voeding binnen. De openbare scholen van Baltimore County zijn een van hun grootste partners; meer dan 750 leraren doen mee aan het programma. "Wat zo mooi is hier aan is dat je een discussie op gang brengt in de gemeenschap. Al deze leraren komen hun dozen op halen en praten over welke recepten ze gebruiken, het probleem van honger op scholen en welke families wellicht problemen hebben door voedselonzekerheid."

De gemeenschap aan het werk zetten
HH heeft een eigen pakhuis en werkt met onafhankelijke chauffeurs. Het bedrijf gebruikt software om de meest efficiŽnte leveringsroutes uit te stippelen, waardoor de ecologische voetafdruk van het bedrijf wordt verkleind. "De chauffeurs zijn de sleutel tot het succes van Hungry Harvest," zegt Carroll. "We geven graag een tweede kans aan groenten en fruit, maar ook aan mensen." Veel medewerkers komen uit een programma om mensen weer aan het werk te helpen. Chauffeurs verdienen tussen de Ä13,80 en Ä20 per uur. Samenwerking gezondheidszorg 
Net gelanceerd is een programma, genaamd HarvestRx, dat zich richt op de gezondheidszorg. Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en liefdadigheidsinstellen die voeding aan mensen willen leveren krijgen korting op de dozen, die acht weken lang bij de patiŽnt thuisbezorgd zullen worden. Vorig jaar werden de dozen bij 30 patiŽnten bezorgd en dit jaar zullen er dit maar liefst 1200 zijn.  Het programma is een enorm succes en wordt gesponsord door lokale ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen. "Veel van de patiŽnten leven in voedselonzekerheid en de enige betaalbare voeding voor hen is vaak fastfood." Carroll vertelt dat er nu gemiddeld Ä245 per persoon minder aan medische kosten zijn. "De patiŽnten hebben niet langer honger en hun medicijnen slaan beter aan omdat ze gezonder eten." 

HH heeft als doel gesteld om in de komende drie jaar in 35 steden aanwezig te zijn om samenwerkingen te vormen om mensen voordelig toegang te geven tot gezonde voeding. "We willen graag een positieve bron zijn voor een stad". 

Voor meer informatie:
Stacy Carroll
Hungry Harvest
Ph: 202.297.8259
stacy@hungryharvest.net
www.hungryharvest.net