Eten van druiven zou depressie kunnen voorkomen

Druiven kunnen een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde chemische verbindingen afgeleid van de druif kunnen worden ontwikkeld voor de behandeling van depressie. De resultaten die zijn gepubliceerd in het online vakblad Nature Communications duiden erop dat deze natuurlijke samenstellingen een depressie kunnen beperken doordat deze recentelijk ontdekte onderliggende mechanismen van de ziekte aanvalt. 

Onderzoeksleider is Giulio Maria Pasinetti, hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van Mount Sinai in New York. "De ontdekking van deze nieuwe, natuurlijke samenstelling polyfenol, afgeleid van de druif, die cellulaire en moleculaire banen aanvalt die worden geassocieerd met ontstekingen, kunnen een effectieve manier bieden om een subgroep van mensen met depressie en angst te behandelen.

Depressie wordt geassocieerd met een veelvoud van pathologische processen, waaronder ontsteking van het perifere immuunsysteem. Dit is een set van biologische structuren en processen in de lymfeklieren en ander weefsel dat ons beschermt tegen ziektes en afwijkingen in ons zenuwstelsel.

De huidige antidepressiva zijn beperkt tot het aanvallen van de systemen die serotonine, dopamine en andere neurotransmitters reguleren. Deze behandelingen richten zich niet specifiek op ontstekingen en problemen met het zenuwstelsel.

India Today doet verslag over een eerder onderzoek waarbij is ontdekt dat deze polyfenolen afgeleid van de druif enige effectiviteit hebben op de modulerende aspecten van een depressie, maar dat de werkingsmechanismen tot nu grotendeels onbekend waren.