Effectief bij tandvleesaandoeningen
Blauwe bessen bezitten antibacteriŽle eigenschappen

Een onderzoek van de Universitť Laval in Quebec heeft uitgewezen dat proanthocyanidinen (OPC's) in blauwe bessen een gunstige werking hebben op bacteriŽn die agressieve tandvleesaandoeningen veroorzaken. Het onderzoek werd gepubliceerd in het BMC of Contemporary and Alternative Medicine. 

Volgens gezondheidsorganisaties zijn tandvleesaandoeningen vooral het gevolg van ontstekingen van het tandvlees en -bot. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door in de mond aanwezige bacteriŽn. Ongeveer 47,2% van de volwassenen boven de dertig jaar lijden aan een bepaalde vorm van deze aandoening en in de leeftijdscategorie boven de 65 jaar ligt dit percentage zelfs op 70,1%. 

De onderzoekers isoleerden de OPC's van diepgevroren blauwe bessen. Vervolgens werd er een microplaat verdunningstest uitgevoerd om het effect van de OPC's op de groei van de bacteriŽn te beoordelen.

Uit de resultaten bleek dat de OPC's bij concentraties tussen de 500 tot 3,9 ug/ml de bacteriegroei beduidend verminderden. De onderzoekers stelden eveneens vast dat de antibacteriŽle activiteit van de OPC's gepaard ging met schade aan de celmembranen van de bacteriŽn. 

De OPC's beschermden de keratinocyten in de mond tegen aanvallen van bacteriŽn die bekend zijn onder de naam Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Keratinocyten fungeren als belangrijke barriŤre tegen fysische, bacteriŽle en chemische stoffen die plaatselijke celbeschadigingen veroorzaken en bijdragen aan het ontstaan van ontstekingen. Keratinocyten in de mond kunnen dus mogelijk een rol spelen in het voorkomen van ontstekingen in de mond. 

Bovendien is aangetoond dat de OPC's uit blauwe bessen macrofagen in de mond beschermen, dit zijn witte bloedcellen die essentieel zijn voor het afweersysteem. De OPC's blokkeerden daarnaast de moleculaire route die tot ontstekingen leidt en de grootste veroorzakers van tandvleesaandoeningen zijn. 

Hoewel er nog meer bewijs nodig is, bevestigen de uitkomsten van dit onderzoek eerdere studies waarin de mogelijke antibacteriŽle en ontstekingsremmende eigenschappen van de blauwe bes zijn aangetoond. 


Voor meer informatie:
Megan Brown
Tel: +1 (212) 229-2254
megan.brown@padillaco.com