Letland heeft beste klimaat voor bessenteelt

"Er is geen beter klimaat voor bessenteelt", vertelt Ilze Sauškina, bessenkweker bij Very Berry uit Letland in horecaplatform Entree. Op het bedrijf in het noordoosten van Letland worden sinds 1997 onder andere blauwe bessen en cranberries geteeld. De bessen zijn voller en groter dan de exemplaren in Nederland. "Dat komt door het korte, maar krachtige seizoen", zegt Sauškina. "De zomer is kort, maar de planten krijgen in die paar maanden wel volop licht: de zon komt dan om 5 uur 's ochtends op en gaat pas rond middernacht weer onder. Dat zorgt voor veel suikers in de planten. Bovendien creëren zij, vanwege het korte seizoen, een membraan rond hun wortels waar ze de suikers op voorraad houden om na de lange winter in korte tijd tot volle bloei te kunnen komen. Dat zorgt voor een grotere bes, maar ook voor een zoete en geconcentreerde smaak. Het is net als met wijn: je proeft het terroir in de bessen."

Datzelfde geldt ook voor de rode en zwarte bessen, appelbessen, moerasframbozen, duindoornbessen en cydonia's (kweepeerachtige fruit) uit Letland. Het korte seizoen zorgt voor een grotere vrucht en heftige smaakintensiteit. Letten hebben zich door het korte groeiseizoen en de lange winter van oudsher gespecialiseerd in het conserveren. Ze verwerken het tot sappen en siropen of drogen de vruchten. Dat laatst gebeurt langzaam en bij niet te hoge temperaturen, zodat de smaak en voedingsstoffen er allemaal in blijven.

Klik hier voor het hele artikel uit Entree

Bron: Entree magazine