Blijkt uit onderzoek van Frecious
Nederlanders overschatten groentenaanbod

Nederlanders overschatten de hoeveelheid groente die zij dagelijks eten. Ondanks dat 80 procent zegt genoeg groenten te eten om te voldoen aan een gezonde levensstijl, geeft slechts de helft aan daadwerkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groenten te eten. Dat blijkt uit onderzoek van Frecious naar het eetpatroon onder 1029 Nederlanders. Vooral jonge gezinnen eten te weinig groenten.  


Overschatting van dagelijkse groenteconsumptie
 
Slechts de helft van de ondervraagden geeft aan de minimaal vijf opscheplepels, zo'n 250 gram groenten, te eten die het Voedingscentrum adviseert. "Uit deze cijfers blijkt dat er te weinig kennis is over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten of de hoeveelheid die dat in de praktijk daadwerkelijk is. Dit terwijl de overgrote meerderheid, ruim 80 procent, denkt wel gezond bezig te zijn en volgens de norm groente te eten. Ze overschatten blijkbaar hun dagelijkse groentenconsumptie", zegt Murk Vermeeren van Frecious.


Gemiddeld genomen hoeveelheid groente per dag

Jonge gezinnen grootste moeite om volgens richtlijn te eten
Opvallend is dat vooral jonge gezinnen met kinderen tot 12 jaar te weinig groenten eten; 71 procent geeft aan genoeg groenten te eten, terwijl slechts 42 procent dit doet. Als het gaat om de kinderen zelf, zegt nog niet eens de helft van de ouders dat zij genoeg groenten binnenkrijgen. "Ondanks dat een voedzame en gezonde maaltijd juist voor kinderen belangrijk is, zien we toch vaak dat door tijdgebrek en gemakzucht het elke dag eten van genoeg groente erbij inschiet. Ironisch is dat meer dan de helft van de ouders echter zegt gezonder te zijn gaan eten zodra er kinderen kwamen."


Gezonde invloed van kinderen
 
Compensatiedagen
Uit het onderzoek blijkt ook dat jonge ouders van jonge kinderen minder vaak aan 'balansdagen' doen dan ouders in een hogere leeftijdscategorie. Hoe ouder de ouders, hoe vaker ongezondere dagen worden gecompenseerd met gezonde dagen. Bij gezinnen met jonge ouders (tot 30 jaar) geeft ruim 43 procent aan wel eens compensatiedagen toe te passen, bij ouders in de leeftijdscategorie 50 tot 59 jaar stijgt dit percentage zelfs naar ruim 58  procent. "Natuurlijk gaat een gezonde levensstijl gepaard met meer dan alleen gezond eten, maar het is belangrijk om kinderen van jongs af aan bewust te maken van het nut van groenten en wat een gezonde levensstijl inhoudt", aldus Vermeeren.


Compensatiedagen per leeftijdscategorie
 
Over Frecious
Frecious maakt ingevroren slowjuices die bestaan uit biologische groenten, fruit en kruiden. Frecious is in 2011 opgericht om Nederlanders meer gevarieerde groenten te laten binnenkrijgen. In de enige slowjuicery van Nederland worden groenten op een andere manier gemaakt door de ingrediŽnten niet te pletten, maar te schroeven. Zo worden, bewezen, meer nutriŽnten uit de vezels gemalen waarna ze direct worden ingevroren (schockvriezen) om alle voedingswaarden te behouden. Op basis van onderzoek wordt de kwaliteit van de juices continu gemonitord en geoptimaliseerd.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek

Voor meer informatie
Frecious
Flevolaan 13C
1382 JX Weesp
+31(0)20-237 4762
info@frecious.bio
www.frecious.bio