Universiteit van Victoria, British Columbia
Canadees onderzoek: Salalbes zit boordevol antioxidanten

Uit een onlangs verschenen onderzoek van de Universiteit van Victoria blijkt dat een in Noord-Amerika veelvoorkomende wilde bessensoort een heuse 'superbes' genoemd mag worden. De vrucht bevat namelijk een hoger gehalte aan gezonde stoffen dan de meeste andere bessen. 

Studies hebben aangetoond dat een voeding die rijk is aan antioxidanten de menselijke gezondheid bevordert en het risico op kanker, hart- en vaat ziekten en neurodegeneratieve aandoeningen verkleint. Daarnaast hebben antioxidanten een ontstekingsremmende werking. 

"Hoewel salalbessen vandaag de dag nog maar weinig geconsumeerd worden, behoorden ze vroeger tot de basisvoeding van de bewoners van het noordwestelijke kustgebied. Ze prakten de bessen en droogden ze om ze ook in de wintermaanden te kunnen gebruiken," legt bioloog Peter Constabel uit. 

Salal is een struik met leerachtige bladeren die een maximale hoogte van 150 cm kan bereiken. In het voorjaar bloeit de plant met kleine witte klokvormige bloemen. Aan het einde van de zomer rijpen de doffe blauwzwarte bessen. De smaak van het fruit hangt af van de bodemsoort en het aantal zonuren maar kan het best omschreven worden als een kruising tussen blauwe bes en zwarte bes. 

Vijf jaar geleden was Constabel de eerste wetenschapper die op moleculair niveau aantoonde hoe blauwe bessen rijpen en een groep antioxidanten produceren die flavono´den worden genoemd. Vervolgens ging hij salalbessen bestuderen. 

Zijn onderzoeksteam mat ruim 50 fytochemicaliŰn tijdens de ontwikkeling van salalbessen en stelde vast dat de concentratie flavono´den in salalbessen het hoogste is van alle bessensoorten met uitzondering van de cranberry (verwacht aan wilde kamperfoelie). 

Twee stoffen zijn in het bijzonder het vermelden waard en dat zijn tannines (tot wel vijf maar hoger dan in blauwe bessen) en anthocyanen (ongeveer 1,5 maal hoger dan in blauwe bessen). 

Constabel legt uit dat de plant deze uitzonderlijke 'cocktail' aan stoffen waarschijnlijk aanmaakt om zichzelf te beschermen. Salalbessen hebben namelijk de bijzondere eigenschap dat ze gedurende de hele winter aan de struik kunnen blijven zonder aangetast te worden door schimmels.