snack-AGF vliegt over de toonbank
Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'

De Noorse discounters Rema 1000, Extra en Kiwi voerden met de Paasdagen campagne voor gezond snoep, met prijzen rond een euro per 100 gram. De actie werd bij de klanten zeer goed ontvangen.

Extra meldt dat ze de eerste vier dagen van de betreffende week 16 ton gezond snoepgoed hebben verkocht. Rema 1000 heeft dit jaar tot nu toe 136 ton gezond snoepgoed verkocht en zegt dat er afgelopen week meer verkocht is dan normaal rond deze tijd. Ook Kiwi zegt dat het gezonde snoepgoed goed verkocht, maar heeft nog geen cijfers.

20 ton bij Extra
"De vier eerste dagen hebben we bij Extra 16 ton onverpakt gezond snoepgoed verkocht en we verwachten dat we het einde van de week rond de 20 ton zitten," vertelt Christian Hoel, directeur van Extra tegen Nettavisen.

Hij voegt eraan toe dat de klant kan pakken en combineren wat hij wil in plaats van voorverpakte doosjes met n bepaalde soort groenten of fruit te kopen.

"We hebben nog eens 1000 pallets besteld, die nu onderweg zijn naar de winkel. Dat is 45 ton in totaal. Het lijkt erop dat we erin zijn geslaagd een groene golf te veroorzaken, want we hebben binnen n week 269.000 bakken met druiven en 27 ton sinaasappelen verkocht, alleen al bij Extra. Dat zal de minister van Volksgezondheid toch kunnen waarderen," aldus Hoel.

Rema: 136 ton in 2017
Ann Kristin Pettersen van Rema 1000 meldt dat de supermarkt de eerste maanden van het jaar 136 snoepgroente heeft verkocht.

"In 2016 begon REMA 1000 een proef met onverpakte tomaatjes, snackkomkommers en peultjes, om de klanten te helpen gezonde keuzes te maken. In 2017 is de proef uitgebreid en vandaag zijn deze onverpakte artikelen in meer dan 500 van onze winkels te koop," zo zegt Pettersen tegen Nettavisen.

"De beschikbaarheid van de artikelen in onze winkels is afhankelijk van de vraag, dit om onnodige verspilling tegen te gaan, maar met meer dan 10 ton snackgroenten per week lijkt er geen twijfel over mogelijk dat bij onze klanten de vraag groot is," voegt ze eraan toe.

Kiwi-bekers
Kiwi verkoopt de snackgroenten niet onverpakt, maar in bekers. De prijs per 100 gram ligt tussen 0,60 en 1,00 euro.

"We hebben de snackgroentes onverpakt geprijsd, maar we vinden dat de bekers de producten beter beschermen en zorgen voor een langere houdbaarheid. KIWI heeft zich ten doel gesteld de eigen voedselverspilling voor 2025 te halveren, en is goed op weg naar dat doel," zegt Kristine Aakvaag Arvin van Kiwi tegen Nettavisen.

Snackgroenten vliegen over de toonbank
"We verkopen het gezonde snoepgoed in al onze 625 winkels en de bekers zijn niet aan te slepen. De serie werd vorig jaar met Pasen gelanceerd en dit jaar hebben we een nieuw product toegevoegd: gele cherrytomaatjes," zegt Kristina.

Positief
Minister van Volksgezondheid se Michaelsen is blij met de supermarktketens die de gezonde keuzes aanbieden. Vrijdag ontmoette ze vertegenwoordigers van supermarkten om paaseieren te vullen met gezonde snacks.

"Uit het feit dat de winkels nu concurreren om de gezonde snacks blijkt dat onze supermarkten vooral een bijdrage willen leveren aan gezondere voeding voor de bevolking. Dat stel ik enorm op prijs," zo zegt Michaelsen.

"Ik ben blij dat de levensmiddelenbranch nu bewuste keuzes maakt wat betreft de producten en de plaatsing van de producten. Als groene snacks op kinderhoogte worden geplaatst, vinden de kinderen het leuk om kleurrijke snacks te pakken die nog gezond zijn ook. Natuurlijk ligt gewoon snoepgoed nog steeds voor het grijpen, maar dit maakt het gemakkelijker voor gezinnen om een gezonde keuze te maken," aldus de minister.

Bron: Nettavisen