Onderzoek Cambridge Institute
Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen

Vaak sterven borstkankerpatiŽnten niet aan de oorspronkelijke tumor maar wel aan de uitzaaiingen die deze veroorzaakt in de longen, hersenen, botten of overige organen. Om zich te kunnen verspreiden, moeten kankercellen zich losmaken van de oorspronkelijke tumor en in het bloed overleven, waarna zij zich in andere organen kunnen nestelen. 

Het aminozuur asparagine vervult hierin mogelijk een sleutelrol. Door het vinden van een manier om uitzaaiingen te voorkomen, hopen onderzoekers levens te kunnen redden. Wetenschappers van het Cancer Research UK Cambridge Institute ontdekten dat het blokkeren van de asparagineproductie (door middel van het medicijn L-asparaginase) bij muizen die aan agressieve vormen van borstkanker leden, in combinatie met een lage asparagine-inname, zorgde dat de tumoren minder uitzaaiingen veroorzaakten. 

Asparagine is een aminozuur. Dit zijn de bouwstenen die cellen nodig hebben om eiwitten te maken. Hoewel het lichaam asparagine aan kan maken, komt het ook in onze voeding voor. Producten, waaronder asperges, bevatten hoge concentraties van deze stof. 

Volgens reliawire.com was het onderzoek met de muizen voor de onderzoekers aanleiding om gegevens van borstkankerpatiŽnten te analyseren. Hieruit bleek dat naarmate de borstkankercellen meer asparagine aan konden maken het gevaar voor uitzaaiingen toenam.

Ook bij andere vormen van kanker ontdekten de onderzoekers dat een verhoogde aanmaak van asparagine de overlevingskansen verminderde. 

Onderzoekster, Lisa A. Carey: "Dit bevestigt wederom het belang van kankermetabolisme en suggereert dat we in de toekomst hierin misschien medisch in kunnen grijpen. We zijn nu nog niet klaar om deze kennis toe te passen maar we gaan de goede kant op. Wij en vele anderen met ons benaderen kankermetabolisme vanuit dit perspectief."

Carey, die gespecialiseerd is in borstkankeronderzoek, voegt er wel aan toe dat er nog veel meer onderzoek nodig is om de voedingsaanbevelingen voor het voorkomen van uitzaaiingen bij kankerpatiŽnten verder te evalueren.