Canada: een van de grootste verspillers ter wereld

Volgens een internationale milieugroep zou het een goed idee zijn als Canada zijn gigantische mate van voedselverspilling aan zou pakken. Het zou zowel goed zijn voor het milieu als dat het een slimme economische zet zou zijn.

"Je kunt echt een sterk punt voor de economische kant maken," aldus David Donaldson van de Commission for Environmental Cooperation, een instantie die toezicht houdt op het milieu. De commissie is opgesteld onder het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag.

Canada is een van de grootste voedselverspillers ter wereld. Dit blijkt uit een rapport dat onlangs door de commissie is gepubliceerd. Onderzoek laat zien er in de leveringsketen van de teler tot de consument er per jaar zo'n 396 kg aan voedsel per bevolkingshoofd wordt verspild. In de VS staat dat cijfer op 415 kg per bevolkingshoofd en in Mexico op 249 kg. Het voedsel geldt als verspild als het verloren of ongeschikt voor consumptie raakt, voordat dit bij de consument belandt.

De verspilling veroorzaakt voor 21 miljoen ton aan broeikasgassen, die voornamelijk van afvalstortplaatsen afkomstig zijn. Daarnaast wijst ander onderzoek uit dat de verspilling kosten met zich meebrengt van zo'n CA$30 miljard (€19,2 miljard).

Het grootste deel van de verspilling is volgens het rapport afkomstig van de consument zelf. De gemiddelde Canadese consument gooit per jaar ongeveer 170 kg aan voedsel weg. De adviezen van de commissie focussen zich echter vooral op het middelste deel van de leveringsketen, oftewel het deel waarin producten worden verzameld, verwerkt en vervolgens via retailers worden gedistribueerd.

"Bedrijven kunnen de manier verbeteren waarop ze te werk gaan," zegt Donaldson. "Retailers kunnen misvormde groente en fruit tegen kortingsprijzen aanbieden. Houdbaarheidsdata zouden kunnen worden gestandaardiseerd."

Volgens onderzoeker Tamara Shulman zijn er voor het onderzoek met mensen uit heel Canada vraaggesprekken gehouden. "Iedereen wil graag meer toegang tot informatie," zegt Shulman.

Via Theglobeandmail.com is te lezen hoe de Canadese National Zero Waste Council vol lof is over het verslag van de commissie. De National Zero Waste Council is erop gericht om de verspilling binnen de Canadese economie tegen te gaan en zegt dat het verslag veel adviezen geeft die door de Zero Waste Council eerder al zijn geformuleerd. "De houdbaarheidsdata van onze voedingsmiddelen variėren teveel," zegt Denise Philippe van de National Zero Waste Council. "Teveel producten worden weggegooid, omdat zowel consumenten als bedrijven ervan uitgaan dat een houdbaarheidsdatum een soort deadline is, in plaats van een kwaliteitsgarantie. Het is voor veel mensen niet duidelijk dat als we het hebben over 'best te consumeren voor...' het niet per se gaat om een veiligheidsrisico."