Kroten groente van het jaar 2018

Het National Garden Bureau heet de rode biet (beta vulgaris) uitgeroepen tot groente van het jaar 2018. Rode bieten zitten boordevol voedingsstoffen. Hoewel ze meer suiker bevatten dan andere groenten, zijn ze rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Zo bevatten bieten veel kalium, mangaan en vitamine C. 

Sommige deskundigen menen dat bieten bloeddrukverlagend zijn, kanker en ontstekingen genezen, het uithoudingsvermogen versterken en de ontgifting van het lichaam ondersteunen. Zowel het loof als de bieten zelf zijn heerlijk. Het loof bevat meer ijzer dan spinazie en kan op dezelfde wijze als snijbiet bereid worden. Bieten zijn zeer veelzijdig en kunnen geraspt aan salades worden toegevoegd, verwerkt worden tot sap, ingemaakt worden of als basis voor soep dienen, zoals de populaire borsjt. 

Kroten danken hun intense kleur aan pigmenten die anthocyanen worden genoemd. Het anthocyaan in bieten is bta-cyanine. Dit pigment is in water oplosbaar en gaat verloren bij verhitting, wanneer de kroten gekookt worden dus. Het bta-cyanine kleurt het kookvocht rood. Gele bieten hebben dit pigment niet maar bevatten wel bta-xanthine, dat in alle bietenrassen aanwezig is. 

Zoals insideottawavalley.com schrijft zien sommige mensen weinig verschil tussen bieten maar weten tuiniers precies welke bieten het meest geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Wie zijn bieten gedurende de winter wil bewaren, kan het best kiezen voor rassen zoals Detroit Dark Red of Carillon. Het ras Tausus leent zich uitstekend om ingemaakt te worden en Chioggia is van binnen verrassend wit-paars gestreept.