zoals Afrikaanse aubergine
Vijf 'coole' Afrikaanse groenten- en fruitsoorten

Afrika kent unieke inheemse groenten- en fruitsoorten, waarvan de meeste boordevol voedingstoffen zitten. Hieronder volgen een paar populaire soorten waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt. 

Afrikaanse Amarant


In Zuid-Afrika wordt deze plant ook wel 'pigweed' of 'marog' genoemd. De Afrikaanse amarant is een groene plant die veel voorkomt in lager gelegen subtropische gebieden. Waarschijnlijk is het de meest geconsumeerde bladgroente in Afrika. De groente is rijk aan voedingstoffen en dan met name vitamine K, dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. De smaak van amarant is te vergelijken met die van spinazie. 

Afrikaanse Nachtschade


De Afrikaanse nachtschade is een andere populaire bladgroente die voorkomt in de tropische regio's van Afrika. De plant behoort tot dezelfde familie als die van de aardappel, tomaat en aubergine. De bladeren worden geblancheerd en verwerkt in stoofschotels of als bijgerecht geserveerd. De groente bevat zeer veel vitamine C en beta-caroteen en is een goede bron van vezels en eiwitten. 

Jute mallow


De bladeren en zachte stelen van dit tropische gewas worden gekookt, gestoofd, geroerbakt of in soepen verwerkt. Soms wordt de groente ingekookt tot een pasta die als 'groentespread' op brood wordt gegeten. De gedroogde bladeren worden gebruikt om thee van te zetten. Jute mallow (Mouloukhia) wordt ook wel Jew's mallow of 'bush' okra genoemd. De groente is bijzonder rijk aan beta-caroteen, vitamine C, foliumzuur en ijzer. 

Afrikaanse aubergine


De Afrikaanse aubergine komt voor in sub-Sahara Afrika en is te herkennen aan haar bloedrode vruchten. De groente wordt ook wel 'bittere tomaat' of 'rode aubergine' genoemd. De vruchten worden rond de 5 tot 10 cm lang en gekookt, gestoomd of ingemaakt gegeten. De jonge bladeren van de plant worden in soepen gebruikt. De vruchten zijn minder voedzaam dan het blad. 

Afrikaanse gehoornde meloen

Deze inheemse Zuid-Afrikaanse fruitsoort wordt vaak gebruikt vanwege haar decoratieve uiterlijk. De plant groeit vrijwel hetzelfde als een komkommer en heeft harige bladeren en stengels. Het fruit heeft een stekelige schil die geel tot oranje kleurt wanneer de vrucht rijp is. De smaak van het fruit houdt het midden tussen komkommer en banaan. De vrucht kan vers of gekookt gegeten worden en is rijk aan vitamine C en vezels. 


Bron: businessinsider.co.za