Minister Blokhuis:
"Gezond voedingsaanbod maatschappelijke verantwoordelijkheid voedingsmiddelenbedrijven"

Voedingsmiddelenbedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij te dragen aan een gezond voedingsaanbod en de consument daarbij van de juiste informatie te voorzien zodat de consument een bewuste keuze kan maken. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van een bericht dat naar de maatstaven van de Access to Nutrition Index (ATNI) minder dan een derde van alle producten van grote voedingsmiddelenbedrijven gezond te noemen is. 

Samengestelde producten als frisdrank, koek, snacks, soep en dergelijke die de grote bedrijven in de ATNI voornamelijk produceren, kunnen qua zout, verzadigd vet, suiker en portiegrootte een stuk gezonder, maar het zullen voedingsmiddelen blijven die met mate geconsumeerd moeten worden. Voor een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf zullen consumenten zich meer moeten richten op andere producten zoals verse groenten en fruit, aldus Blokhuis.

Bij een gezonder voedingsaanbod speelt niet alleen de samenstelling van voedingsmiddelen (zout, verzadigd vet, calorieŽn) een rol, ook de presentatie, keuzemogelijkheden, keuzemomenten en leefomgeving horen daar bij. In het preventieakkoord zal er zeker aandacht zijn voor een versnelling van een beter voedingsaanbod in den brede.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport