Schots voorstel: Schrap smoothies en fruitsappen van het schoolmenu

Fruitsappen en smoothies verdwijnen uit schoolkantines in Schotland nadat er maandag een nieuw voorstel werd aangenomen. De Schotse autoriteiten laten zich adviseren door deskundigen om ervoor te zorgen dat er minder suikerhoudende producten en meer groenten en fruit op het schoolmenu staan in hun streven de schoolmaaltijden gezonder te maken.

Hoewel er strenge regels gelden voor de voedingswaarde van de maaltijden, dranken en tussendoortjes die op Schotse scholen geserveerd worden, zoeken deskundigen naar manieren om de hoeveelheid suiker nog verder te verminderen en verantwoorde voedselkeuzes aan te moedigen in de strijd tegen overgewicht onder kinderen en jongeren. De Schotse Eerste minister, Fiona Sturgeon, heeft laten weten dat ze het aantal gevallen van obesitas onder kinderen in 2030 gehalveerd wil hebben. Bijna 30% van de Schotse jeugd heeft overgewicht en 14% lijdt aan obesitas, zo blijkt uit cijfers van de overheid. 

Het nieuwste voorstel bestaat onder meer uit het schrappen van fruitsappen en smoothies uit schoolkantines. Er wordt ook aanbevolen de beschikbaarheid van verse groenten en fruit te verbeteren met een minimum van twee porties groenten en één portie fruit bij de schoolmaaltijd. Ook wil de regering het toegestane gehalte aan suikers in ontbijtgranen en yoghurt verlagen en minder vaak zoete producten aanbieden op basisscholen.