Avocadoprijzen Nieuw-Zeeland breken records

Nieuw-Zeelandse avocadoliefhebbers zullen dieper in de buidel moeten tasten voor hun favoriete fruit want de avocadoprijzen zijn de laatste maand naar recordhoogte gestegen. De gemiddelde prijs voor een avocado van 200 gram steeg vorige maand naar €3,04 en dit is de hoogste prijs in het land tot nu toe. De prijs steeg met 37% ten opzichte van april 2018 en met 50% ten opzichte van mei 2017 toen de gemiddelde prijzen respectievelijk €2,21 en €2,02 bedroegen. 

Volgens de New Zealand Avocado Growers Association werden er tot aan juni van dit jaar ongeveer de helft minder avocado's geoogst dan vorig seizoen. Het Statistiekbureau van Nieuw-Zeeland laat weten dat de kleinere oogst effect heeft gehad op de gemiddelde retailprijs van avocado's.

De prijzen van Australische avocado's zijn daarentegen stabiel gebleven. Vanwege een tekort aan het fruit betaalden klanten begin dit jaar tot wel €5,31 voor één avocado. Volgens Avocados Australia liggen de prijzen in de supermarkt inmiddels weer tussen de €1,18 en €1,48.

Volgens theguardian.com beleefde Australië onlangs één van de beste seizoenen ooit. Toch importeert het land nog steeds veel van haar avocado's uit Nieuw-Zeeland. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen het teleurstellende seizoen zal hebben op de prijzen aan de overkant van het water.