Gerard Bovée, Plantera:
“Voor ieder type markt is er een aardappel”

Tholen - De aardappelconsumptie staat onder druk. "Aardappeleters…, die worden minder geboren", merkt Gerard Bovée van Plantera op. "De tijd dat moeder de vrouw wekelijks 10 kilo aardappelen kocht, is echt wel voorbij." De aardappel 'concurreert' tegenwoordig met tal van alternatieve maaltijddragers als pasta's, peulvruchten en verschillende soorten granen. Consumenten willen graag variëren. Plantera heeft daarom een aantal aardappelspecialties ontwikkeld waarmee consumenten naar hartenlust kunnen variëren en die specifiek inspelen op de trends: gezondheid, biologisch/PlanetProof en gemak.Specialties
De Purple Rain bevat, de naam zegt het al, een hoog gehalte aan paarskleurig anthocyaan. De stof staat bekend om positieve gezondheidseffecten. Anthocyaan zit in rode kool, veel verschillende soorten fruit (blauwe bessen) maar ook aardappelen kunnen dus een bron van anthocyaan vormen. "De Purple Rain is geschikt om te koken en je kunt er ook uitstekend puree en frites van maken", aldus Gerard. "Lily Rose is een meer roze gekleurde aardappel uit ons assortiment. Deze aardappel is geschikt voor frites en chips. Stop de verschillende kleuren aardappelen: paars, roze en regulier in een zak en consumenten kunnen er geel, paars en roze frites van bakken", oppert Gerard.Die kleuren maken een feestelijk bord, wat ook kan met Celebration. "Deze aardappel  heeft een feestelijke rood-geel gekleurde schil wat natuurlijk een leuk effect geeft. Celebration is ook perfect als snack. Even in de oven bakken met olie, grof zout en je zet ze zo met een prikkertje erbij op de borreltafel. In Amerika zijn ze met dit soort concepten al veel verder, een goed voorbeeld is littlepotatoes.com".

Overigens wint de kleine aardappel steeds meer terrein, merkt Gerard. "Er is een jaarlijkse stijging van circa 20% in verpakkingen met kleine sorteringen. Vroeger werden deze aardappelen < 30 mm 'weggegooid'. Ze waren niet te schillen dus werden ze verwerkt tot veevoer. Nu is de kriel populair, door de gemakkelijke bereiding in de oven. Een briljante schil is wel een noodzaak, omdat die inclusief geconsumeerd gaat worden", vertelt Gerard.

De andere trend waar Plantera op insprong, is biologisch. Hiervoor zijn twee rassen beschikbaar de Vitabella (rechtsboven op de foto), een vastkokend (type A) aardappel die geschikt is voor frites en de Cephora (rechtsonder op de foto), een kruimige aardappel die ook voor frites is geschikt. "We willen vraag en aanbod hierin beter in balans brengen en daarom biedt Plantera ook tafelaardappelen aan van het ras Vitabella en Inova geteeld conform voorschriften PlanetProof. Telers kunnen daarmee ook gewasbeschermingsmiddelen besparen", aldus Gerard. Naast deze specialties is er voor ieder marktsegment en land een aardappel beschikbaar. "Klimatologische omstandigheden en voorkeur is daarbij bepalend, in Engeland willen ze vooral witvlezige aardappelen, in Duitsland geelvlezige. Er is lang veredeld en daarbij raakte smaak onder belicht. Wij veredelen specifiek op smaakvolle rassen."De functionaliteit van de aardappel is breed. De aardappelmarkt is opgedeeld in de segmenten vers, frites, chips, geschild en specialties. Plantera is in alle segmenten vertegenwoordigd maar heeft zich vanaf het begin vooral op de tafelaardappelmarkt gericht. Als handelshuis is Plantera spin in het web. Het jonge handelshuis - vier jaar geleden gestart, maar met mensen met tientallen jaren ervaring zoals Gerard die al 30 jaar in het vak zit - verbindt het afnemers in verschillende segmenten van de aardappelhandel met consumptietelers en pootgoedtelers. Plantera is afgeleid van planter, staat dicht bij de grond en is betrokken bij het product van het begin tot einde.

Voor meer informatie:
Plantera
Gerard Bovée
Oosterringweg 7
8316 RW Marknesse
Mobile Phone +31 6 10 73 59 62
Phone: +31 527 26 41 28
E: gbovee@plantera.nl
www.plantera.nl


Publicatiedatum: 19-6-2018
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl