Een evaluatie van de gezonde eigenschappen van kersen
Kersen verminderen oxidatieve stress en ontstekingen

Na 29 publicaties geŽvalueerd te hebben, meent dr. Darshan S. Kelley dat kersen, die rijk zijn aan polyfenolen en vitamine C, mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten veel voordelen te bieden hebben.

In "A Review of the Health Benefits of Cherries", dat in maart werd gepubliceerd, is te lezen dat het eten van kersen oxidatieve stress vermindert, evenals ontstekingen, hoge bloeddruk en artritis en zorgt voor een betere nachtrust. 

Volgens Kelley bevatten kersen weinig calorieŽn maar zitten ze boordevol voedingsstoffen en bioactieve componenten zoals vezels, polyfenolen, carotenoÔden, vitamine C en kalium. Onderzoekers evalueerden studies naar het effect van kersen, evenals de resultaten van in vitro- en dierproeven. Hieruit bleek dat het eten van kersen het risico op chronische ziekten, zoals artritis, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker kan verlagen. Tevens zijn er aanwijzingen dat kersen zorgen voor een gezonde nachtrust en het geestelijk functioneren verbeteren. 

Belangrijkste bevindingen:
  • Oxidatieve stress verminderde in acht van de tien onderzoeken.
  • Ontstekingen verminderden in 11 van de 16 onderzoeken.  
  • Gezonde glucoseregulering, verder onderzoek nodig naar eventueel lager risico op diabetes. 
  • Een vroege studie toonde aan dat kersen jichtaanvallen kunnen voorkomen.
  • Uit de literatuur blijkt dat het regelmatig eten van kersen de bloeddruk verlaagt.
  • Uit vier onderzoeken bleek dat de deelnemers beter en langer sliepen, hun angsten verminderden en hun stemming verbeterde.

Bron: benzinga.com