forel, broccoli en paprika
Ierse doktoren beweren verloop Alzheimer te kunnen vertragen

Een team onderzoekers uit Waterford beweert een unieke combinatie van voedingsstoffen te hebben ontdekt die de progressie van de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Na een onderzoeksperiode van 18 maanden, waarin de effecten van voedingsstoffen zoals forel, broccoli en paprika op patiŽnten met Alzheimer werden geŽvalueerd, laat het team weten een 'statistisch significante' bevinding te hebben gedaan. 

Het onderzoek werd gedaan onder patiŽnten in een licht tot zwaar stadium van de ziekte en was bedoeld om de reactie op verschillende combinaties van voedingssupplementen te meten. Het eerste supplement bestond uit macula carotenoÔden. Het tweede bestond uit dezelfde stoffen en een speciale visolie. Van deze voedingsstoffen is al bewezen dat zij het gezichtsvermogen verbeteren maar de hoge concentraties ervan in de hersenen van gezonde mensen suggereren dat ze ook een rol spelen in het geestelijk functioneren," legt professor John Nolan uit. Gedurende het onderzoek bleek dat de patiŽnten die het supplement met visolie toegediend kregen hun geestelijke vermogens en kwaliteit van leven langer behielden dan de patiŽnten die het andere supplement namen. 

Dr. Alan Howard van de Universiteit van Cambridge: "Dit is ťťn van de belangrijkste medische ontdekkingen van de eeuw. De ziekte van Alzheimer is de grootste volksgezondheidscrisis waar we mee te maken hebben en farmaceutische bedrijven zijn er tot dusver nog niet in geslaagd een oplossing te vinden."

Volgens de website thejournal.ie vertelde Howard dat de beschikbaarheid van een veilig, betaalbaar en werkzaam supplement de levens van AlzheimerpatiŽnten totaal zal veranderen.