Otago University
Wetenschapper droomt van verantwoorde frites

Op de faculteit Food Science van de Universiteit van Otago is men deze week gestart met het testen van een 'Pulsed Electric Field' verwerkingsmachine waarvan wordt gehoopt dat hij van frites een verantwoorde en milieuvriendelijke snackoptie kan maken. De Nieuw Zeelandse PEF-machne zendt elektrische pulsen van microseconden uit om de microstructuur van de ongesneden aardappel te veranderen. 

Dit zorgt dat suikers gecontroleerd vrijkomen. Ook wordt de structuur zachter en neemt het product minder olie op. Aardappelen zijn op deze manier gemakkelijker te snijden, waardoor er minder product verloren gaat, vertelt professor Indrawati Oey.   


Professor Indrawati Oey van de Otago Universiteit is er klaar voor om aardappelen onder stroom te zetten in een poging gezondere frites te maken 

Prof Oey: "Het heeft een behoorlijke grote impact op de bedrijfsprestaties en nog belangrijker, op de consument omdat er minder olie nodig is. We hebben al genoeg aan de vetten in de aardappel zelf omdat we er meestal best veel van eten."

Oey zegt dat de PEF-machine ook de verwerking van andere groenten, zoals wortelen en pastinaak, gezonder zou kunnen maken.

Volgens odt.co.nz is het project van het ministerie van Handel en Innovatie, dat de nieuwe technologie op de Universiteit van Otago heeft geļntroduceerd, de komende zes jaar bijna €10 miljoen waard. Ook de Universiteiten van Massey en Auckland zijn betrokken bij het project, evenals Plant & Food Research, AgResearch en het Riddet Instituut.