Nieuw-Zeelandse 99 jaar gezondheid door bananen

Joan Bowring uit Tokoroa viert komende week haar 99e verjaardag. Joan weet niet precies te vertellen waarom ze al zo lang leeft. Elke dag heeft ze een ritueeltje. "Ik eet veel bananen. Ik lust ze niet rauw en ook niet papperig. Ik eet ze het liefst stevig. Ik neem er elke dag een en die eet ik of het nu gezond voor me is of niet." 

Het lijkt erop dat bananen in ieder geval voor Joan goed zijn, want ze heeft nooit veel gezondheidsklachten gehad. "Ik heb nog nooit in het ziekenhuis gelegen, behalve toen ik een nieuwe heup kreeg." Ze staat nog steeds elke ochtend om half 7 op om haar bed op te maken.

"Douchen en me aankleden is een beetje moeilijker geworden en daar heb ik hulp bij nodig, maar wanneer ik opsta, zijn er nog niet zoveel mensen beschikbaar in het tehuis. Lopen is ook moeilijker, ik loop niet, ik waggel, maar ik doe wat ik kan," vertelt ze lachend.

Volgens stuff.co.nz vertelde Joan dat ze nooit gedacht had zo lang te leven. Haar vader stierf toen hij 51 was en haar moeder toen ze in de 60 was.

"Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht. Je gaat gewoon maar door. Het kan aan niets anders dan aan de bananen liggen."