Vier fruitsoorten voor de bbq en vijf om te vermijden

Fruit is natuurlijk een ideaal tussendoortje om zo te eten. Als men het echter even verwarmt, krijgt het een totaal andere textuur. Watermeloen en ananas kunnen net als biefstuk prima op de grill bereid worden. 

Chuck's Food Shack nam de proef op de som met het project: Will it Smoke? De resultaten zijn verbazingwekkend. Er werden negen fruitsoorten getest die allemaal gedurende 25 minuten op appelhout geroosterd werden bij een temperatuur van 250 graden Celsius. 

Avocado's: De verwachtingen waren hoog aangezien de gemiddelde avocado zo'n 20 gram vet bevat. Na 25 minuten had het fruit een mooie bruine kleur gekregen en was het vruchtvlees door de hitte veranderd in een smeu´ge substantie die gemakkelijk uitgelepeld kon worden. Het gerecht verdient dan wel geen schoonheidsprijs maar doorstond de test glansrijk. 

Druiven: Jazeker, ook druiven kunnen worden geroosterd maar het eindresultaat valt niet bij iedereen even goed in de smaak. Vreemd genoeg deden hele druiven (er werden pitloze rode druiven gebruikt) het veel beter dan gehalveerde die een rubberachtige textuur kregen.

Mango's: Snijd de mango met schil en al in drie of vier grote stukken. Mango's zijn van nature al een lekkernij maar wat rook en hitte maken van deze fruitsoort een overheerlijke traktatie met een textuur die aan parfait doet denken. 

Perziken: Perziken zijn een geliefd fruit voor op de grill omdat ze alle smaken als een spons opzuigen. Halveer de perziken en plaats ze met de schil naar beneden op de grill. Na 25 minuten zijn de perziken goudbruin en gekarameliseerd. De schil kan heel eenvoudig worden verwijderd. 

Ananas: Ook ananas was een succes op de grill. Het roosteren van een hele ananas zou vier tot vijf uur kosten. Het grillen van ananasschijven is wel goed mogelijk binnen 25 minuten. Het fruit krijgt een plakkerig glazuurlaagje. Op de perziken na, gaf dit fruit het beste resultaat.

Aardbeien: Aardbeien werden gehalveerd voor een optimaal resultaat. Aanvankelijk leek het erop dat het fruit haar frisse kenmerkende smaak had behouden maar na 15 seconden overheerste het rookaroma. Dit fruit is dan ook geen aanrader op de grill. 

Grapefruit: De grapefruit werd in plakken gesneden. De sterke citrussmaak deed het rookaroma echter teniet. Sinaasappelen, citroenen en limes hebben waarschijnlijk dezelfde eigenschap. 

Watermeloen: Plakken watermeloen, licht bestreken met olijfolie en een snufje zout doen het uitstekend op de barbecue en bakken even mooi als een steak. De smaak is echter minder spectaculair. 

Bananen: De gepelde bananen kwamen minder goed tot hun recht vanwege de beperkte grilltijd. Het fruit had minimaal 15 minuten extra  nodig. Bananen hebben zo'n kenmerkende smaak en textuur dat de rook hier weinig aan toe kon voegen. Het fruit kreeg wel prachtige grillstrepen.


Bron: expressnews.com