Canarische bananen opnieuw uitgevonden door twee Michelin-sterrenkoks

Eind juni opende de gerenommeerde Spaanse chef-koks Sergio en Javier Torres het restaurant Cocina Hermanos Torres, dat in korte tijd een podium is geworden voor hun gastronomische experimenten. De laatste? Een heruitvinding van Canarische bananen.

"We willen laten zien dat deze vrucht kan worden gezien als een gezonde ingrediënt", zeggen ze. Het is precies dit idee dat de twee Michelin-sterrenchefs ertoe heeft gebracht samen te werken met de Association of Banana Producer Organisations of the Canary Islands (ASPROCAN) om de verschillende gebruiksmogelijkheden van een fruit te onderzoeken dat, naar hun mening, "altijd tot een dessert is gedegradeerd."

De gebroeders Torres beweren dat bananen een perfecte "gezonde vervanging voor andere voedingsmiddelen" zijn. Vandaar dat ze ze hebben gebruikt in hun nieuwe culinaire creaties als de "Canarische salade", een aardappelsalade die bananen bevat in plaats van aardappelen. Ze hebben ook geprobeerd om tarwe en zelfs eieren te vervangen door bananenmeel en om op bananen gebaseerde sauzen en mayonaises te maken.

Ze beweren niet alleen de voedingsvoordelen van bananen te hebben ontdekt, maar ook dat je ermee kunt koken." Bovendien hebben Sergio en Javier Torres hun toevlucht gezocht tot de wetenschap in hun zoektocht om originaliteit aan hun gerechten toe te voegen.

Daartoe werden ze ondersteund door onderzoeker Antonio López Farré, winnaar van de National Research Award van de Royal National Academy of Medicine, en de man achter het boek "Plátano de Canarias y Salud" ("Plátano en gezondheid van de Canarische eilanden"), een compilatie van de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over de voedingsvoordelen die de Canarische bananen onderscheiden van andere bananen. Volgens López is een van hen het hoge gehalte aan "kalium en tryptofaan". Het laatste is een aminozuur dat serotonine afgeeft, dat gekoppeld is aan verhoogde energie en geluk.

López benadrukt dat in aanvulling op het positief beďnvloeden van de stemming van een persoon, de nieuwste onderzoeken onthullen dat Canarische bananen ook gunstig zijn om "sommige soorten kanker en hart- en vaatziekten" te voorkomen.

Door deze kennis hebben de gebroeders Torres besloten een stap verder te gaan en de voordelen en toepassingen van Canarische bananen te promoten in een handleiding die eind oktober zal worden gepresenteerd. Het bevat 35 tot 40 recepten, waarvan de meeste hartig zijn, en is een samenstelling van de meest optimale toepassingen voor dit fruit. Het zal gericht zijn op het grote publiek, maar bovenal op kookprofessionals.

Een totaal van ongeveer 400 miljoen kilo Canarische bananen wordt elk jaar in Spanje geconsumeerd en het is "een superfood dat een breed scala aan mogelijkheden biedt", zeggen de gebroeders Torres.

Bron: elmundo.es