Monsterradijs goed voor hart en bloedvaten

De nieuwste groente die gezond voor je hart is, zou zo maar een gigantische radijs kunnen zijn. In een studie verschenen in ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry rapporteren wetenschappers dat bestanddelen die gevonden zijn in de Sakurajima Daikon of monsterradijs, zouden kunnen helpen de hartkransslagaders te beschermen en mogelijk hartproblemen en beroertes te voorkomen. De ontdekking kan leiden tot het vinden van soortgelijke bestanddelen in andere groenten en kan misschien leiden naar nieuwe behandelingen.

De Sakurajima Daikon is een van 's werelds grootste groenten en wordt al eeuwen in Japan geteeld. In 2003 kwam een Sakurajima die 69 pond woog in het Guinness Book of World Records als zijnde de zwaarste radijs ter wereld. Radijsjes zijn een goede bron van antioxidanten en staan erom bekend hoge bloeddruk en het gevaar van bloedproppen te verlagen wat risicofactoren zijn voor een hartaanval of beroerte. Tot op heden hebben studies nog niet direct de gezondheidsvoordelen voor het hart van de Sakurajima Daikon vergeleken met andere radijssoorten. Nu wordt een onderzoek gedaan welke effecten deze radijs heeft op stikstofoxide, een sleutelspeler in het hartkransslagadersysteem.

De onderzoekers stelden menselijke en varkensendotheelcellen bloot aan extracten van de Sakurajima Daikon en kleinere radijsjes. Door gebruik te maken van fluorescerende microscopie en andere technieken, kwamen ze erachter dat de  Sakurajima Daikon meer stikstofoxide genereerde in deze vasculaire cellen dan de kleinere Japanse radijs. Ze ontdekten dat het plantenhormoon trigonelline het actieve bestanddeel vormde.

Bron: eurekalert.org/pub_releases/2018-08/acs-ci080818.php