Hoe Engeland zijn kromme komkommers rechtkreeg

Halverwege de 19e eeuw was Engeland geen land voor kromme komkommers. Een gekruld, misvormd of verkleurd exemplaar werd misschien naar de varkens gegooid, die er zeker geen bezwaar tegen hadden. Maar tegen 1845 waren meer perfecte komkommerachtigen binnen handbereik. Om een ​​vreemd gevormde komkommer recht te trekken, moest je hem volgens een 19e-eeuwse Britse tuinman gewoon een beetje liefde geven. En misschien een gigantisch glazen keurslijf.

De komkommer 'rechtmaker' is lang, buisvormig, gemaakt van glas en is misschien wel het meest eenvoudige en overbodige tuingereedschap in de geschiedenis. Maar in de ogen van Britse tuinders corrigeerde het een onverdraaglijke perversiteit: een gehoekte, gedraaide komkommer.

Pas toen de iconische komkommersandwich populair werd bij de familie van koningin Victoria, begonnen de producten aan prestige te winnen. Vervolgens werd de delicate sandwich een iconische theetijdssnack in de Britse high society en was de komkommer plotseling populair. Om ervoor te zorgen dat de groente gemakkelijk tussen de sneetjes brood kon worden geschoven, moest het dun en gelijkmatig worden gesneden. Dit vroeg om een ​​rechtere komkommer.

De Britse ingenieur George Stephenson begon met wijnmakerijen, ananas, bijenstallen, meloen en kassen, waar hij tropische groenten en fruit verbouwde. Hij zwoer ananassen te kweken zo groot als pompoenen en maakte meloenmanden van draadgaas om hun groei te ondersteunen. Hij was over het algemeen ook succesvol: hij won een prijs voor zijn ananas en teelde nationaal gerenommeerde druiven.

Zijn komkommers bezorgden hem echter problemen. Ondanks het aanpassen van de temperatuur, het licht en de positie van waaruit ze zouden groeien, bleven de komkommers van Stephenson meedogenloos krullen. Gefrustreerd maakte de civiel ingenieur holle glazen cilinders in zijn stoomlocomotieffabriek in Newcastle voor de tuin van zijn Tapton House.

Lees meer op Gastro Obscura (Abbey Perreault)