Wel aanbevolen om kans op hartziekten te verkleinen
Eten bladgroenten verlaagt risico op diabetes type 2 niet

Groene bladgroenten worden vaak genoemd als onderdeel van een gezonde voeding en veel onderzoeken suggereren dat de consumptie ervan het risico op diabetes type 2 zou verlagen. Onderzoekers in Singapore besloten hier onderzoek naar te doen middels een grootschalig bevolkingsonderzoek. 

Het Singaporees-Chinese onderzoek was gericht op de invloed die voeding, omgevingsfactoren en genetica hebben op de ontwikkeling van kanker en chronische ziekten in Singapore. Ruim 63.000 personen (van 45 tot 74 jaar) namen tussen 1993 en 1998 deel aan het onderzoek, waarbij er tot 2010 vervolginterviews werden afgenomen. 

Door 5.200 gevallen te vergelijken, ontdekten de onderzoekers dat noch de totale groentenconsumptie noch die van groene bladgroenten in verband kon worden gebracht met een lager risico op diabetes type 2. 

"Het lijkt erop dat het eten van groene bladgroenten geen specifieke voordelen biedt om de kans op diabetes type 2 te verkleinen," legt onderzoeker Rob van Dam van de Universiteit van Singapore uit. "Het eten van groenten, waaronder bladgroenten, verlaagt daarentegen wel de bloeddruk en het risico op hartaandoeningen en beroertes en is daarom zeker aan te raden," laat Van Dam aan dLife weten.