Finse minister ergert zich aan vegetarische maaltijden

De minister van Defensie, Jussi Niinisto, ergert zich aan de toename van groenten op de militaire menu's in Finland. Niinisto was niet op voorhand geïnformeerd over de beslissing om vanaf dit najaar tweemaal per week vegetarische maaltijden te serveren. De minister zei dat het besluit een "ideologische keuze" lijkt te zijn en dat hij om een ​​verklaring heeft gevraagd.

Majoor Eija Pulkki, de officier belast met de catering, vertelde de nationale omroep Yle eerder tijdens de week dat het besluit gebaseerd is op gezondheids- en milieuredenen. Die maaltijden zouden pasta, aardappelen, soja en Quorn, een vleesvervangingsproduct, kunnen bevatten, maar geen vlees. Ze zei dat de klimaatimpact van de vleesproductie een van de redenen is.

Het nationale comité van dienstplichtigen, een wettelijk gemandateerde instantie die de meningen vertegenwoordigt van mannen en vrouwen die in het leger dienen op basis van dienstplicht, had vorig jaar een vegetarische dag voorgesteld.

Niinisto zei dat hij verrast was en citeerde opiniepeilingen waaruit bleek dat "slechts een half procent van de mannen en vrouwen die in dienst zijn" voorstanders van vegetarische maaltijden zijn.

Volgens xinhuanet.com vertegenwoordigt de minister van Defensie de populistische partij de Blauwe Toekomst, die op slechts ongeveer één procent staat in de huidige peilingen.