Waarom gele tomaten toch rijp Ún voedzaam kunnen zijn

Zeggen kleuren van groenten en fruit iets over de voedingsstoffen die erin zitten? Deze week besteedde Nieuws en Co uitgebreid aandacht aan deze vraag. Het antwoord kwam van RenÚ Smulders, onderzoeker plantenveredeling bij Wageningen University and Research die uitlegde dat in planten twee belangrijkste groepen kleurstoffen bevatten. De ene groep valt onder de noemer anthocyanen die planten rood (in appels), oranje (aardbeien) blauw of paars (blauwe bessen, rode kool) geven. De andere groep zijn caratenotiden en kleuren planten paars, rood, oranje of geel (zoals in tomaten, paprika's en wortel). Deze kleurstoffen beschermen de plant tegen licht en hebben daarom ook een beschermde functie voor mensen.

In het interview wordt ook de beslissing van het Europees Hof besproken dat Crispr-CAS wordt aangemerkt als genetische modificatie. Wat betekent dat voor het onderzoek naar en de veredeling van rassen?

Klik hier om de uitzending te beluisteren.

Bron: NPO Radio 1