Courgette

Algemeen

Het geslacht Cucurbita staat bekend om zijn grote en vaak wonderlijk gevormde vruchten. De courgette is familie van de pompoen en de komkommer. In het buitenland wordt de courgette ook wel zucchini genoemd.
Courgettes, die in het buitenland ook wel zucchini worden genoemd, zijn er in verschillende soorten en maten. De kleur kan variëren van roomwit of geel tot gespikkeld lichtgroen of donkergroen. De meest voorkomende kleur is groen (gespikkeld). Het verschil in kleur houdt niet in dat de smaak ook anders is. Voor de courgette geldt wel: hoe kleiner hoe lekkerder. Sommige courgettes hebben een gladde schil, andere hebben een wat ruwe schil.
De courgette is een gezonde, zeer veelzijdige groente die snel en op vele manieren te bereiden is. De courgette is ook in biologisch geteelde variëteiten verkrijgbaar.
Het woord courgette is afgeleid uit de Franse naam voor de groente, met dezelfde spelling. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.