Paprika

Algemeen

Het heeft tot de Gouden Eeuw geduurd voordat de paprika in Europa bekend werd. Paprika's komen oorspronkelijk uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Door Columbus werd in 1492 voor het eerst melding gemaakt van paprika als specerij.
Nog maar 15 jaar geleden gold de paprika in Nederland nog als een uitheemse vrucht. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze keuken. Logisch, als je bedenkt hoe de verschillende soorten de smaak en het aanzien van ons eten verrijken. Bovendien geldt de paprika met recht als 'supergezond'. Maar weinig producten zijn namelijk zo gezond als paprika. Paprika's zitten boordevol vitaminen en mineralen en bevatten maar weinig calorieŽn.
Paprika's behoren tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. De ene paprika is echter de andere niet. Paprika's bestaan in allerlei vormen, formaten, kleuren en smaken.
De paprika's zoals wij ze allemaal kennen, worden vanwege hun vorm ook wel blokpaprika's genoemd. Zeer bekend zijn de rode, groene en gele en ook de oranje komen we steeds vaker in de supermarkt tegen. Er zijn ook paprika's in bijzondere kleuren. Alle paprika's zijn eerst groen voordat ze hun eigenlijke kleur krijgen.