Tomaat

Recepten

Lasagne van tomaten

ingrediŽnten voor 4 personen:

8 tomaten
2 courgetten
2 aubergines
2 paprika's (rood)
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
6 cl olijfolie (extra vierge)
6 takjes oregano
4 eetlepels basilicum (fijngehakt)
peper
zout
5 g suiker
500 g mozzarellakaas
10 vellen lasagne
50 g Parmezaanse kaas

Bereiding:

De tomaten wassen en in stukjes snijden. De sjalotten en de knoflook fijnhakken en aanstoven in olijfolie. De stukjes tomaat, de oregano en de helft van het basilicum toevoegen. Gedurende 20 minuten zachtjes laten stoven. Vervolgens de saus mixen, laten inkoken en op smaak brengen met peper, zout en suiker.
De groenten schoonmaken, in stukjes snijden en gaarstoven in olijfolie.
De oven voorverwarmen op 175 graden.
De voorgekookte lasagne eventjes in kokend water leggen en laten uitdruipen. De mozzarella in dunne schijfjes snijden.
Een vuurvaste schotel insmeren met boter en de ingrediŽnten er in laagjes in schikken: eerst een laagje tomatensaus, dan lasagnevellen, groenten, een basilicumblaadje, mozzarellaschijfjes en opnieuw een laagje tomatensaus. Eindigen met tomatensaus, bestrooien met Parmezaanse kaas en in de oven laten bakken.

Tomatenslaatje met mozzarella

IngrediŽnten voor 4 personen:

4 tomaten
1 rammenas
1 komkommer
2 bosjes radijsjes
1 bosje peterselie
1 krop sla
250 g mozzarellakaas
20 olijven (zwart)
2 takjes tijm
3 cl wijnazijn (wit)
peper
zout
2 teentjes knoflook
6 cl olijfolie (extra vierge)
10 sprietjes bieslook

Bereiding:

De mozzarella in blokjes snijden.
De geschilde komkommer in dunne plakjes snijden en met kropsla, plakjes tomaat, rammenas en radijsjes op een serveerschotel schikken. Bestrooien met versgehakte peterselie.
Daarop de mozzarella verdelen.
De ingrediŽnten voor de vinaigrette mengen en de saus over het slaatje gieten.
Garneren met zwarte olijven.