Tomaat

Rassen

Tomaten zijn globaal in te delen in de volgende groepen:

  • Losse tomaten; fris, sappig, smakelijk en middelgroot. De tomaten kunnen variŽren van circa 35 tot 68 millimeter doorsnede. Er zijn mooie ronde soorten en de zogenaamd tussentypes met een, van nature, wat onregelmatige vorm. De kleine formaten worden ook wel cocktailtomaten genoemd.
  • Vleestomaten; Dit is de grootste tomatensoort. De vleestomaat heeft een formaat van circa 68 tot 102 millimeter doorsnede. De vleestomaat verschilt van de standaard losse tomaat, omdat de vleestomaat vier tot zes segmenten of kamers heeft in plaats van twee of drie. Hierdoor heeft de vleestomaat veel stevig vruchtvlees en weinig pitjes.
  • Cherrytomaten; een echte traktatie! Aantrekkelijk om te zien door hun miniformaat en heerlijk om te eten door de zoete smaak en sappigheid. De zoete smaak hebben zij te danken aan een hoog suikergehalte. Door de zoete smaak zijn kinderen er doorgaans dol op.
  • Trostomaten; Trostomaten zijn helemaal aan de plant gerijpt en met tak en al geplukt. Dat is niet alleen een lust voor het oog, maar het geeft de trostomaat ook een heerlijke aromatische geur en een prachtige volle smaak. Trostomaten variŽren in grootte van circa 35 tot 74 millimeter. Het aantal tomaten per tros varieert van 3 tot 6 stuks en soms nog meer. Hoe kleiner de tomaten, hoe meer stuks per tros: bij de nieuwe tros-cherrytomaten kan het aantal oplopen tot wel 15 stuks. Naast de cherrytrostomaat en de gewone trostomaat is er nog de Tasty Tom-tomaat, een kleine, felrode tomaat met een kruidige, volle zoete smaak. Naast de bekende rode trostomaten zijn er ook gele, oranje en biologische variŽteiten verkrijgbaar.