Kropsla

Recepten

Kropsla met avocado en olijven

IngrediŽnten voor 4 personen:

  • 2 kroppen sla
  • 2 avocado's
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2.5 cl wijnazijn (wit)
  • 5 cl olijfolie (extra vierge)
  • 4 takjes tijm
  • peper
  • 16 olijven (zwart)
  • 50 g tomaten (gedroogd)
  • 0.25 groentebouillonblokje
  • 0.25 dl water

Bereiding:

Verwijder de buitenste bladeren van de sla en was het overgehouden kropje. Halveer en verwijder het stronkje. Laat op een theedoek goed uitlekken.
Schil de avocado's, verwijder de pit en snij in blokjes. Besprenkel met citroensap.
Breng in een steelpan het water met de azijn aan de kook. Los het bouillonblokje erin op en haal van het vuur. Roer de olie, tijm en peper erdoor. Snij de olijven in plakjes. Snij de tomaten in reepjes. Leg de halve slakropjes met de snijkant boven op de borden. Verdeel de avocadoblokjes erover en ernaast. Druppel de vinaigrette over de sla en de avocado. Verdeel de olijven en de tomaatreepjes erover.

Slasoep met merguez

IngrediŽnten voor 4 personen:

  • 2 kroppen sla
  • 4 uien
  • 2 preiwitten
  • 30 g bloem (tarwebloem)
  • 250 g merguez-worstjes
  • peper
  • zout
  • 30 dl vleesbouillon

Bereiding:

De sla, de uien en de preiwitten schoonmaken, wassen en klein snijden. Laten aanstoven in boter, bestuiven met bloem en kruiden met peper en zout. Goed doorroeren en overgieten met de vleesbouillon.
Pureren met de staafmixer en laten gaarsudderen. Bijkruiden en de gebakken en in stukjes gesneden pikante merguezworstjes erdoor roeren.

Vinaigrette

Vijf eetlepels neutrale olijfolie, een pijpje groene look, een halve eetlepel appelazijn, een koffielepel mosterd, peper en zout. Alles fijnmaken met een staafmixer en over de sla heen gieten.

Laatst bewerkt door: Jeffrey Schipper op 5-5-2008 08:46:35