Spinazie

Recepten

Asperge-spinazietaart

IngrediŽnten voor 4 personen:

125 g boter (roomboter)
1 ei
250 g bloem (tarwebloem)
zout
0.3 dl water
12 asperges
200 g spinazie
3 sneetjes spek (gerookt)
3 sneetjes spek (gezouten)
15 g boter (bakboter)
3 eieren
2 dl room
peper
nootmuskaat

Bereiding:

Het deeg bereiden met de zachtgeroerde roomboter, het ei, de bloem, een snuifje zout en 3 eetlepels ijskoud water. Met koele handen kneden tot het deeg goed loskomt van het werkblad. Enkele uren laten rusten in de koelkast.
Ondertussen de asperges schillen met een dunschiller. Het onderste stukje afbreken en bewaren voor aspergesoep. Het spek in blokjes snijden. De spinazie schoonmaken en fijnhakken.
Het spek knapperig bakken in een beetje boter. Vervolgens de in stukken gesneden asperges toevoegen en een vijftal minuten laten garen. Ten slotte de spinazie bij het mengsel voegen en alles samen nog 5 minuten laten zacht worden. Eventueel overtollig vocht afgieten.
Het deeg uitrollen, er een beboterde bakvorm mee bekleden en enkele malen doorprikken met een vork. Het spek-asperge-spinazie-mengsel hierover verdelen en overgieten met de eieren die losgeklopt werden in de room. Kruiden met peper en nootmuskaat.
Gedurende 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden. Onmiddellijk opdienen.

Spinazie met varkensragout en witbier

IngrediŽnten voor 4 personen

350 g spinazie
8 lente-uitjes
3 teentjes knoflook
750 g mignongebraad
peper
zout
nootmuskaat
100 g boter (bakboter)
25 cl witbier
1 dl room

Bereiding:

Het vlees in blokjes snijden en kruiden met peper en zout. Laat de gehakte uien met het vlees en de knoflook kleuren in de hete boter. Overgieten met witbier en onder deksel 30 minuten laten stoven.

De gewassen spinazie toevoegen, op smaak brengen met peper, zout en muskaatnoot en de room toevoegen. Nog 5 minuten laten doorstoven en serveren met aardappelpuree.