Spinazie

Weetjes

Spinazie en popeye:


Popeye is een creatie uit 1929 van Elzie Segar. Oorspronkelijk was hij een bijfiguur in de verhalen over de schipper Castor Oyl, die Popeye als matroos in dienst nam. Toen Segar in 1938 stierf aan leukemie zetten zijn assistenten de populaire strip voort. Vooral Bud Sagendorf toonde zich bijzonder geïnspireerd en zou de spinaziemythe helpen ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. Omdat niet kon worden voorzien hoe lang de oorlog zou duren, wilde de regering de mensen aanpraten wat zuiniger om te springen met vlees, want ondanks de grote veestapel moesten reusachtige hoeveelheden vlees in de Verenigde Staten worden ingevoerd. Daartoe liet men de populaire stripfiguur Popeye spinazie promoten. De tendentieuze strip verscheen in de kranten, de cartoons draaiden in zowat alle bioscopen en eindigden steevast met het door iedereen meegebrulde Popeye-lied:

    I'm Popeye the Sailor Man. (2x) (tuut tuut)

        (Ik ben Popeye de zeeman (2x) (tuut tuut)(

    I'm strong to the finish, cause I eats me spinach.

        (Ik ben sterk tot het eind, want ik eet mijn spinazie)

    I'm Popeye the Sailor Man. (tuut tuut)

        (Ik ben Popeye de zeeman (tuut tuut))


Popeye overleefde de oorlog, maar schoot zijn doel wat voorbij. Men weet namelijk allang dat spinazie niet het wondermiddel is dat de oorlogsregering van de VS ervan had gemaakt.
  • Het idee met de spinazie is ontstaan na een fout in een laboratorium waar men een komma foutief geplaatst had, waardoor spinazie in één keer tien keer zoveel ijzer bevatte.
  • Popeye deed op zichzelf de spinazieconsumptie in de Verenigde Staten toenemen met 30%.