Doperwten

Recepten

Eeuwige erwtensoep

IngrediŽnten voor 4 personen:

250 gram erwten
2 uien
3 teentjes knoflook
1 takje tijm
2 blaadjes laurier
70 gram boter (roomboter)
5 sneetjes spek (gerookt)
0,5 dl room
peper
zout

Bereiding:

Was de gedroogde erwten uitvoerig in ruim water. Laat daarna de erwten gedurende 2 uur weken in lauw water.
Schil de uien en de knoflookteentjes.
Doe de uitgelekte erwten in een grote pot. Bedek met zeer ruim water. Laat zachtjes aan de kook komen. Schep het schuim eraf met een schuimspaan.
Doe de uien en de knoflook bij de erwten. Voeg er ook tijm en laurier bij. Doe het deksel op de pot en laat zachtjes koken gedurende anderhalf uur.
Giet de gare erwten af en bewaar het kookwater. Neem de tijm en de laurier uit de erwten. Mix de erwten samen met de ui en de knoflook.
Droog deze puree op een zacht vlammetje uit. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen terwijl u blijft roeren. Voeg de boter bij de mooie droge erwtenpuree en leng aan met het kookvocht van de erwten tot een niet te dikke, maar ook niet te lopende soep.
Kruid het lichtjes met peper en zout en laat een paar minuten doorkoken. Bak ondertussen wat gerookte spekblokjes op in een pannetje en voeg ze bij de soep.
Serveer met wat room.

Romige erwtensalade

IngrediŽnten voor 4 personen:

1 krop sla
200 g erwtjes
100 g maÔs (in blik)
250 g champignons
2 eieren
2 cl olijfolie (extra vierge)
kruidenzout
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel citroensap
15 eetlepels yoghurt (vol)
4 sprietjes bieslook
1 avocado

Bereiding:

Laat de maÔs uitlekken. Was de sla. Kook of stoom de erwtjes gaar en laat ze afkoelen. Kook de eieren hard (9 minuten). Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.
Verhit de olijfolie. Bak de champignons ongeveer 4 minuten op een vrij hoog vuur. Bestrooi ze met kruidenzout. Laat ze afkoelen.
Maak de saus door alle sausingrediŽnten door elkaar te roeren. Snij de avocado in blokjes en de eieren in partjes. Meng alle ingrediŽnten.
Leg op elk bord een blad sla en schep hier de romige erwtensalade op.
Tip: u krijgt een mooi effect als u een ijsbergsla wat uitholt en hem vult met de romige erwtensalade.