Recepten
Kapucijner schotel
Ingrediënten voor 2 personen:
Mix voor chili con carne
1 Grote blik kapucijners
200 gr. spekblokjes
1 Ui
1 Handappel
0,5 Blik perzikschijfjes
Klontje boter
Piccalilly
Cayennepeper
Bereiding:
Laat de kapucijners uitlekken. Meng de mix met 2 dl. lauw water. Snijd het grootste deel van de perzikschijfjes in blokjes en bewaar er enkele voor garnering.
Schil de appel en snijd deze in stukjes. Snipper de ui.
Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin het spek en de ui bruin.
Voeg de mix toe en smoor alles (afgedekt) in 5 minuten gaar. Schep de kapucijners, perzikblokjes
En de stukjes appel erdoor en laat alles op een laag vuur warm worden.
Schep het regelmatig om en breng het op smaak met piccalilly en cayennepeper.
Pompoengratin met kapucijners
Ingrediënten voor 4 personen:
800 g pompoen
1 kopje droge kapucijners
1 ui
1 cl olijfolie (extra vierge)
1 takje tijm
100 g gruyère (geraspt)
zout
1 takje bonenkruid
25 g bloem (tarwebloem)
3 dl melk (halfvol)
2 cl zonnebloemolie
nootmuskaat
peper
Bereiding:
Week de kapucijners ongeveer 8 uur en laat ze vervolgens gaar koken in water met bonenkruid. Voeg tegen het einde van de kooktijd (ongeveer 50 minuten) een snuifje zout toe. Maak intussen de pompoen schoon en snij hem in blokjes. Snij de ui fijn. Verwarm de olijfolie, voeg de ui en de tijm toe en laat even fruiten. Voeg vervolgens de pompoenblokjes en een bodempje water toe en laat ze zachtjes gaar stoven (vermijd dat de pompoen stuk kookt). Maak ondertussen een bechamelsaus: verhit de olie en roer er het meel door. Laat dit mengsel gedurende 2 minuten zachtjes pruttelen zonder het donkerbruin te laten worden. Voeg, onder voortdurend roeren, melk toe. Laat nog minstens 10 minuten zachtjes doorkoken om de meelsmaak eruit te halen. Breng op smaak.
Roer de gare pompoen en kapucijners in een ingeoliede ovenschotel, overgiet met de saus en bestrooi met de kaas. Laat gratineren in een voorverwarmde oven (circa 180°C).