Recepten
Pasta met bloemkool
Ingrediënten voor 4 personen:
1 bloemkool
20 cl olijfolie (extra vierge)
3 teentjes knoflook
30 g ansjovisfilets (in olie)
1 eetlepel pijnboompitten
30 g rozijntjes
1 potje saffraanpoeder
300 g torselli
50 g Parmezaanse kaas
3 tomaten
0.5 eetlepel citroensap
12.5 cl olijfolie (extra vierge)
1 eetlepel basilicum (fijngehakt)
35 g tomatenpuree
peper
zout
Bereiding:
De ansjovisfilets een kwartiertje in water zetten om het zout er wat uit te trekken. Uit het water nemen en laten uitlekken op keukenpapier.
Een tomatencoulis bereiden. Hiervoor de tomaten even onderdompelen in kokend water, de pel verwijderen, halveren, ontpitten en pletten met een vork. Het citroensap toevoegen, kruiden met peper en zout en het geheel pureren met de mixer. Onder voortdurend roeren de olie druppelsgewijs toevoegen tot een gebonden saus wordt bekomen. De tomatenpuree door de saus roeren en afwerken met de fijngehakte basilicum.
De olijfolie verhitten in een kookpan en er de gepelde en gesnipperde look in aanfruiten. De ansjovisfilets toevoegen, een vijftal minuten laten doorstoven en er de tomatencoulis doorroeren. Kruiden met vers gemalen peper en 10 minuten laten sudderen.
De in roosjes gesneden bloemkool beetgaar koken in gezouten water. Laten uitlekken en door het ansjovismengsel roeren.
Onder deksel laten doorstoven tot de bloemkool volledig gaar is en er dan de rozijntjes, pijnboompitten en de saffraan bijvoegen. Roeren en warm houden.
De deegwaren beetgaar koken, afgieten en door de saus roeren. Overscheppen in een verwarmde diepe schotel en de geraspte Parmezaanse kaas er apart bij geven.
Bloemkoolsoufflé met camembertIngrediënten voor 4 personen:
1 bloemkool
1 aardappel (Bintje)
2 eieren
50 g camembert
1 dl room
peper
15 g boter (bakboter)
Bereiding:
De bloemkool in roosjes verdelen en samen met de aardappel laten gaarkoken.
De camembert, de room en de eierdooiers tot een gladde massa roeren.
De bloemkool en de aardappel pureren samen met een flinke scheut kookvocht en door het kaasmengsel roeren. Op smaak brengen met peper.
Ovenvaste schaaltjes insmeren met boter.
De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het bloemkoolmengsel roeren.
De schaaltjes tot ongeveer 1 centimeter van de rand vullen en gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven goudbruin laten bakken.