Rode kool

Recepten

Rodekool met mignonnettes

IngrediŽnten voor 4 personen:

20 g boter (bakboter)
0.5 ui
1000 g rodekool
1 cl azijn
0.2 dl water
4 appelen (Boskoop)
75 g suiker
4 mignonnettes
2 theelepels Luikse siroop
2 Hervekaasjes (van 120 gram)
4 aardappelen (Charlotte)
100 g boter (bakboter)
peper
zout

Bereiding:

Eerst de rodekool bereiden. Hiervoor de buitenste bladeren verwijderen, de kool halveren en vervolgens in fijne reepjes snijden. Wassen en laten uitlekken. De boter met de ui eventjes laten stoven. De kool met azijn, water en zout eraan toevoegen en gedurende een half uur laten stoven. Daarna de geschilde en in stukken gesneden appelen toevoegen en in een afgedekte kookpan laten gaar worden gedurende 1 tot 2 uur. Vervolgens de suiker toevoegen. Nog even zonder deksel laten stoven om het overtollige vocht te laten verdampen.
De mignonnettes gaarbakken in boter en kruiden met peper en zout. Ze op goed voorverwarmde borden plaatsen en ze napperen met Luikse siroop en beleggen met sneetjes Hervekaas. Even onder de grill zetten tot de kaas smeuÔg wordt.
Garneren met rodekool en in boter gebakken aardappeltjes.

Rodekool met prei en peren

IngrediŽnten voor 4 personen:

50 g boter (bakboter)
1000 g rodekool
1 preiwit
1 ui
2 peren (Confťrence)
50 g suiker
2 gemberbolletjes (op sap)
1 stokje kaneel
4 cl azijn
zout

Bereiding:

De prei, de ui en de rodekool schoonmaken en in reepjes snijden. De peren schillen, in partjes snijden en het klokhuis verwijderen. De gemberbolletjes fijnsnijden.
Boter smelten in een kookpot en er de groentesnippers in leggen. Enkele eetlepels water en azijn toevoegen en af en toe omroeren met een houten lepel. Steeds de kookpot afdekken met het deksel.
Suiker, gember, peren, kaneelstokje en wat zout bij de rodekool voegen. Gaar laten koken op een zacht vuur gedurende 20 ŗ 30 minuten.
Serveren met varkensvlees en aardappelen in de schil.